Прочитај ми чланак

Једна балканска земља међу првима ће осетити последице „урагана Трамп“

0

Какав ће ефекат избор Доналда Трампа имати на балканске земље? Неки се надају да ће прближити Америку Русији и умањити значај НАТО пакта, док други наду полажу управо у НАТО. Ко ће из свега извући највећу корист, а ко ће "награбусити"? Ево шта кажу аналитичари из Хрватске.

Tramp, Melanija

Reuters

Упркос неким изјавама новог америчког председника Доналда Трампа, мислим да ће НАТО и даље бити високо на листи приоритета будуће америчке администрације – изјавио је хрватски премијер Андреј Пленковић. Он, како пише „Јутарњи лист“, очекује да ће САД и даље имати кључну улогу и у оквиру НАТО-а и глобално.

Сви, наравно, очекујемо прве потезе нове америчке администрације. Ипак, морамо направити разлику између предизборне реторике и реторике у време транзиције те консолидоване политике америчке администрације – истакао је Пленковић.

Професор Твртко Јаковина сматра да је Трамп „аматер који не разуме финесе дипломатије и политике, па и онога што САД значи у међународним односима“. Како је рекао, нестабилност САД-а може бити појачана с могућим дистанцирањем Вашингтона од ЕУ и вредности западне цивилизације.

Шта ће бити са Црном Гором?

Они који су његов избор поздравили шампањцем (Русија), сматрају како је дошло време за редефинисање односа, па би се могло догодити да САД одреди своје приоритете и можда препусти Русији нека подручја. Ту би Украјина прва настрадала јер најава укидања санкција може предвидети такав сценарио – додао је он.

Јаковина сматра да би се то могло догодити и на Балкану и да би се у првом реду Црна Гора могла наћи у неприлици.

Хрватска би морала бити опрезна јер би управо она постала рубна земља у тој новој претпостављеној прерасподели утицаја у Европи – рекао је он.

Бранко Царатан, професор Факултета политичких наука у Загребу, каже да се на унутрашњем плану може претпоставити конзервативни корак уназад, од покушаја рушења Обамине здравствене реформе па надаље, а на плану међународне политике председник Трамп је најављивао извесни изолационизам, слабљење подршке ЕУ и НАТО-у, заоштравање односа с Кином и арапским светом, имплицитну подршку десном популизму у Европи, али и ресетовање односа према Русији.

Међутим, састав нове администрације говори да ће нова власт у Вашингтону донети доминацију интереса богате и екстремно конзервативне Америке – навео је Царатан.