Прочитај ми чланак

ДЕЛЕГАЦИЈА СРПСКЕ ТРАЖИ ОД ТРАМПА подршку за укидање високог представника

0

Трамп је успео да кључни део својих гласача увери да Русија није претња, каже за Спутњик Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону.

obrad-kesic-foto-printscreen-tv-happy_1000x0

Фотo: printscreen-tv happy

Иако је одлазећа америчка администрација успела да спречи да председник Републике Српске Милорад Додик присуствује инаугурацији Доналда Трампа, ипак није успела да спречи да представници РС пре и после инаугурације остваре значајне контакте са члановима нове администрације. О својим утисцима са пријема и балова, након бројних сусрета са људима који се данас питају у Сједињеним Америчким Државама, за Спутњик говори Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону.

Према његовим речима, врло је приметна промена расположења када је реч о спољној политици САД.

„Са представницима нове администрације и члановима Конгреса присуствовали смо балу спонзорисаном од стране шест најзначајнијих републиканских, конзервативних и верских организација. На вечери су до мене седели људи из Аризоне и Џорџије који су подржали Доналда Трампа, као и неки његови финансијери, али и новинари, представници деснице, и било ми је фасцинантно да чујем да они потпуно одбацују поруку коју политички естаблишмент шаље кроз медије, ону у којој је Русија озбиљна претња САД“, наводи Кесић.

Како каже, председник Трамп је успео да кључни део својих гласача увери да Русија није претња.

„Он је, упркос бројним нападима којима је био изложен, својом одлучношћу успео да изгради подршку људи који су по својој природи доста сумњичави када је реч о Русији, а неки је чак и даље посматрају у истом контексту као Совјетски Савез. Дакле, види се да то није само опредељење без подршке међу кључним сегментима његових бирача и финансијера. То ме охрабрује, и кроз контакте са члановима Конгреса видим да се формира нова ситуација, да су они спремни да подрже спољну политику председника Трампа и да ипак мисле да треба да му се допусти да води спољну и унутрашњу политику на начин на који је то обећао током кампање“, каже Кесић.

Према његовим речима, дешава се управо оно што се и предвиђало да ће се догодити након избора и Трампове победе.

„Оно што сам лично чуо од представника из Трамповог кабинета говори у прилог томе да САД мењају курс своје спољне политике и да први приоритет јесте изградња искреног партнерства и пријатељства са Русијом, те да ће то бити нови темељ решавања озбиљних проблема у свету, на првом месту питање тероризма“, објашњава Кесић.

Како још треба радити на нивоу поверења који се треба изградити између САД и Русије, наводи Кесић, отвара се простор за Србију и Републику Српску.

„У свим контактима које смо имали ових дана износили смо наше ставове да су Република Српска и Србија спремне да имају најбоље односе са новом америчком администрацијом и да смо спремни да јој помогнемо тамо где мислимо да можемо бити од користи, а то управо јесте изградња новог односа са Русијом, с обзиром на то да и у перцепцији, а и у реалности, Република Српска и Србија уживају добре односе са Москвом“, напомиње Кесић.

Он додаје да су представници Републике Српске када год су могли износили и фрустрације потезима претходне америчке администрације и истицали шта је она све чинила како би урушавала и оштетила Републику Српску.

„У разговорима са људима из кабинета Доналда Трампа и члановима Конгреса јасно смо ставили до знања да су наши приоритети да се у Савету безбедности УН донесе нова резолуција о БиХ, а да се садашња стави по страни, како бисмо отворили процес затварања Канцеларије високог представника за БиХ. Дакле, најавили смо спремност за сарадњу и дали конкретне предлоге, и мислим да смо наишли на велико разумевање и ниво спремности да се са нама сарађује, а прве званичне контакте са новом администрацијом очекујем већ за 7 до 14 дана“, закључује Кесић за Спутњик.