Прочитај ми чланак

ЦНН: Шта ако убију Трампа?

0

Телевизија ЦНН је приказала репортажу о наслеђу председничких овлашћења у случају убиства Доналда Трампа за време инаугурације. Репортер Брајан Тод размотрио је сценарио атентата не само на изабраног председника, већ и на потпредседника и водећа лица Конгреса.

Izvor: Reuters

Izvor: Reuters

Према Уставу САД, наводи ЦНН, ако су председник и потпредседник убијени или неспособни да извршавају своју дужност, замењују их председник Горњег дома Конгреса, а за њим следи привремени председник Сената. Ако се и њима нешто деси, обавезе председника испуњавају министри, почевши од државног секретара, па наниже.

Ова репортажа није незанимљива, али је тренутак у којем је објављује ЦНН (који је од првог дана у рату с Трампом) у најмању руку неукусан.

За случај и уопште катастрофалне догађаје у САД бирају се такозвани дежурни наследник – као по правилу, то је један од министара. Он не присуствује инаугурацији и налази се под обезбеђењем у удаљеним местима, његово име се не објављује, мада се брзо утврди ко из председниковог тима није присутан на свечаности.

Међутим, да се нешто десило Трампу и државном врху јуче, Сенат је морао да има спреман предлог дежурног вршиоца дужности. Пошто Сенат није одабрао никога из Трамповог тима, то ће бити неко од министара из владе Барака Обаме.

– На инаугурацији постоје две линије наследства, једна је администрација Барака Обаме која се још увек налази у власти, а друга се још увек није појавила, док Доналд Трамп не преузме дужност и Сенат га не одобри – изјавио је у коментару телевизији политиколог Џон Фортје.

Али, командни ланац као да није бринуо Трампа који је желео да од инаугурације направи свој спектакл, налик руској паради на Црвеном тргу у Москви. Наиме, контроверзни Трамп је имао посебне захтеве од Пентагона, али му све није прошло по плану. Он је желео тенковску параду, ракете на носачима, војне авионе који надлећу Вашингтон.

– Заправо ћемо показати своју војску – био је самоуверен Трамп.

Али, онда је уследио хладан туш из Пентагона. Иако су спремни за сарадњу на организацији инаугурације, ову идеју су одбили јер су закључили како би масивни тенкови оштетили улице, док су неки били забринути како би изгледала парада препуна тенкова и бацача ракета у центру Вашингтона. Пентагон ипак није одбио све Трампове идеје, те је добио пет прелета група од четири војна авиона за инаугурациону параду, по један од сваке гране војске.

Тилерсон није потврђен

За Трампа је посебан проблем и што је постао председник а да му је најважнији министар није потврђен у Сенату! Наиме, сенатори још нису дали зелено светло Рексу Тилерсону да преузме америчку дипломатију. То је велика брука за администрацију и слична ствар се није догодила деценијама, а тим пре што је реч о човеку који је четврти у низу преноса власти. Верује се да ће Сенат потврдити именовање Тилерсона, али тек пошто добије извесна појашњења и гаранције од будућег шефа дипломатије. У међувремену, дипломатију ће водити заменик државног секретара за политичка питања Том Шенон, из Обамине администрације.

Мршав концерт анонимуса

Председник САД Доналд Трамп поручио је у четвртак Американцима да ће ‘ујединити нацију’, те најавио промене какве Америка није видела деценијама. На концерту који је организован на Капитол хилу, Трамп је рекао:

– Ујединићемо нашу земљу. Учинићемо ствари које за нашу земљу нису рађене много, много деценија, то вам обећавам – рекао је Трамп обративши се хиљадама присталица на концерту пред Линколновим маузолејом.

Говорио је шест минута, понављајући много фраза из кампање. Али, концерт је оцењен веома неуспешним. Нико од истинских звезда није хтео да пева Трампу, а на улицама је било око 40.000 људи или тачно десет пута мање него на инаугурацији Барака Обаме 2009. године.

На Обаминој прослави наступили су Бијонсе, Брус Спрингстин и У2. На Трамповом концерту наступили су кантри певачи Тоби Кејт и Ли Гренвуд, рок бенд 3 Дорс Даун, затим Пиано Гајс, ДЈ Рави Друм, те Фронтмен оф кантри. Пре доласка на концерт Трамп је заједно с будућим потпредседником Мајком Пенсом и породицом посетио гробље Арлингтон и положио венац на гроб Незнаног јунака.