Прочитај ми чланак

БЕЗБЕДНОСТИ АУСТРИЈЕ ПРЕТИ 1.000 потенцијалних џихадиста

0

Беч -- У Аустрији терористи могу извршити напад у свако доба, упозоравају безбедносни експерти већ месецима.

2

Беч — У Аустрији терористи могу извршити напад у свако доба, упозоравају безбедносни експерти већ месецима.

Разлог за стрепње је што у тој земљи живи тренутно око 1.000 потенцијалних џихадиста.

Посебно у Бечу, Доњој Аустрији и Сстајерској, према проценама Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма, постоји јака и проблематична исламистичка сцена.

Колико присталица Исламске државе у Аустрији је стварно спремно на насиље тренутно нико не зна.

Према подацима надлежних власти, 295 особа из Аустрије је протеклих година отпутовало у правцу Сирије, како би учествовало у џихаду на страни Исламске државе.

Више од 60 џихадиста је заустављено на путу ка ратишту.

Око 90 бивши бораца Исламске државе, према подацима Министарства унутрашњих послова, поново се вратило у Аустрију и налази се под посебним надзором.

У борбама за Исламску државу живот је изгубило 44 бораца из Аустрије, а у региону захваћеном ратом још увек се налази 110 особа из Аустрије.

До сада је било 55 пресуда у вези подршке Исламској држави, отворено је 147 кривичних поступака, а 29 такозваних „страних ратника“ је тренутно у затвору.

Међу лицима који су из Аустрије кренула у џихад највише је особа пореклом из Ццеченије, чак 120, али одмах иза њих су лица родом из Босне (40).

Занимљив детаљ је да је око 20 одсто међу њима женског пола.

У петак касно после подне полиције је ухапсила једног Аустријанца албанског порекла који је осумњичен да је планирао бомбашки напад у Бечу.

Министар унутрашњих послова Волфганг Соботка, због ових података, захтева више видео-надзора.

Он је, у изјави бечком дневнику „Естерајх“, казао да су потребни нови инструменти како би се држала под контролом салафистичко-исламистичка сцена.

„Најпре мислим на наногице за исламисте који представљају претњу. Међутим то није довољно. Морамо да изградимо видео надзор и умрежимо се са приватним камерама“, казао је Соботка додајући да би се тиме спречило незапажено бекство, али уједно би послужило и као фактор застрашивања.