Прочитај ми чланак

Вехабија у загрљају Инцка – Слобода исламском радикализму

0

Несад Арнаут из Каракаја код Зворника с боравиштем у аустријском граду Клагенфурту, којег је високи представник у БиХ Валентин Инцко пријавио тужилаштву у Аустрији након што је после пола године објављена њихова заједничка фотографија на Инцковом имању, и даље слободно шета и као члан вехабијског удружења "Средња пот" из Словеније промовише радикализам.

Валентин Инцко и његов пријатељ Несад Арнаут

Валентин Инцко и његов пријатељ Несад Арнаут

Арнаут без скривања носи фашистичке симболе и промовише радикализам где год се појави и на друштвеним мрежама.

„Глас Српске“ је у марту прошле године објавио фотографију на којој Арнаут у јавности носи фес са ознакама злогласне фашистичке Ханџар дивизије.

Та јединица нацистичке Немачке је као део СС формирана у Другом светском рату од немачких официра и подофицира и регрута муслимана из БиХ и Албанаца са Косова и Метохије.

На једној фотографији Арнаут и Инцко су позирали загрљени на имању високог представника у његовој домовини Аустрији.

Инцко је тада потврдио аутентичност фотографије наводећи да је Арнаут био радник фирме коју је ангажовао на свом имању, а када је сазнао за детаље из његове биографије казао је да је шокиран и да ће се обратити аустријском тужилаштву, пише Глас Српске.

На питање шта је учинио поводом тог случаја, који га је компромитовао у јавности, Инцко, који је недавно Дан РС упоредио са даном када је основана нацистичка Независна држава Хрватска, је „Гласу Српске“ одговорио да је поднео пријаву.

– Тужилаштву у Клагенфурту сам у вези с тим случајем поднео пријаву у писаној форми 15. јула 2016. године. После тога тужилац је са мном два пута контактирао током прошле године. Сходно томе, права адреса за питања у вези с тим сада је аустријско државно тужилаштво – каже Инцко.