Прочитај ми чланак

ОНИ ЋЕ ВОДИТИ АМЕРИКУ – сви Трампови министри

0

Трампов тим, вредан шест милијарди долара: бели богати мушкарци без искуства у управљању државом.

Trump-team-5456-600x389

Након инаугурације новог председника Сједињених држава, сва је пажња усредсређена на кабинет министара који је формирао. Запажа се да искуство у управљању државом има мање од половине министара које је он именовао. Осим тога, готово сви министри у Трамповом кабинету су мушкарци, и то врло имућни, а неки међу њима чак спадају у милионере. Ко су ти људи?

Мајк Пенс

Дужност: потпредседник
Капитал: 635 хиљада долара
Искуство у управљању земљом: има

За потпредседника Трамп је изабрао Мајка Пенса, бившег гувернера државе Индијана. Пенс је 12 година радио у Представничком дому, и управо зато је Трамп одлучио да га постави на дужност човека који би новој администрацији Беле куће требало да обезбеди везу са Конгресом САД. Рођен је у католичкој ирској породици, али је прешао у протестанте. Има конзервативна гледишта. Четрнаестог јула прошле године кандидат за председника САД Доналд Тамп је објавио да Мајка Пенса бира за кандидата за потпредседника из Републиканске партије. После тога Пенс је завршио своју кампању за дужност гувернера Индијане и кандидовао се само за дужност потпредседника.

Рекс Тилерсон

Дужност: државни секретар
Капитал: 365 милиона долара
Искуство у управљању земљом: нема

Бивши извршни директор нафтног гиганта “ Ексон Мобил“ постаће главни дипломата САД. За Обављање те дужности добио је одобрење Сената САД, где су отклоњени проблеми што је скоро две деценије Тилерсон у питањима енергетике одржавао тесне везе са председником Русије Владимиром Путином. Осим тога, Тилерсон ће морати да прода својих 2,6 милиона акција Ексону, које вреде око 240 милиона долара. Многи аналитичари сматрају да то постављење говори о томе да се назиру промене у спољној политици САД, јер Тилерсон представља противника међународних санкција Русији, због којих је његова компанија изгубила скоро милијарду долара и остала без могућности да учествује у пројектима заједно са руском нафтном компанијом „Росњефт“.

Стивен Мнучин

Дужност: министар финансија
Капитал: 655 милиона долара
Искуство у управљању земљом: нема

Стивен Мнучин је амерички предузимач, бивши функционер у „Голдман Саксу“, а после Трампове победе је постављен на дужност министра финансија у кабинету новог председника. Он је, заједно са компањонима, основао компанију „Дан Кепитал“, која се 2006. бавила финансирањем индустрије филма. Године 2007. компанија је закључила уговор са компанијом „20th Century Fox“ у вредности од 500 милиона долара ради инвестирања у филм “Аватар“ и још неке из серије „Људи Икс“. Доцније је и „Дан Кепитал“ закључила уговор са „20th Century Fox“. Године 2013. Мнучин је ујединио своје пословање са Бретом Ретнером и Џејмсом Пекером, и, као резултат тог спајања, формирана је компанија „20th Century Fox“, која је финансирала филмове „Амерички снајпериста“ и „Побеснели Макс: Аутопут беса“. Године 2014. инвестирао је у „Релативити Медиа“, али је 2015. изашао са капиталом пре почетка процедуре за банкрот те компаније. Прошле године Мнучин је руководио финансијама председничке изборне кампање Доналда Трампа, а у новембру исте године штампа је почела да га назива једним од могућих претендената за дужност министра финансија у будућем кабинету новог председника. Тридесетог новембра 2016. Трамп је званично објавио своју намеру да Сенату САД понуди кандидатуру Мнучина како би био прихваћен за дужност министра финансија.

Џејмс Метис

Дужност: министар одбране
Капитал: непознат
Искуство у управљању земљом: нема

Џејмс Метис је генерал Корпуса поморске пешадије САД, бивши командант здружене команде Оружаних снага САД од 2007 до 2010. године. Истовремено је био и врховни командант ОВС НАТО за транформисање (ВГКТ). Пре тога је командовао 1. експедиционим корпусом поморске пешадије САД, био командант Централне команде војно-поморских снага САД и 1. дивизије корпуса поморске пешадије САД у току рата у Ираку. Генерал Метис је широкој јавности познат и захваљујући неким својим изјавама. Тако је једном рекао да је њему „ђаволски весело да пуца у извесне људе“. Један од његових најпознатијих надимака је „Бесан пас“. Метис се према Ирану односи са неповерењем. Критиковао је Русију због ситуације на Криму и у источним деловима Украјине. Активно је критиковао политику администрације председника Барака Обаме на Блиском истоку.

Џеф Сешнс

Дужност: државни тужилац
Капитал: 7,4 милиона долара
Искуство у управљању земљом: има

Џеф Сешнс је амерички политичар републиканац и нижи сенатор САД за државу Алабама (први пут је био изабран 1996. године). У периоду 1981. до 1993. године био је федерални тужилац, а од 1995. до 1997. године и генерални тужилац Алабаме. За сенатора те државе је први пут изабран 1996. Године 2007. ушао је међу петорицу најконзервативнијих сенатора – по верзији Националне ревије. Осамнаестог новембра 2016. новоизабрани председник САД је предложио Џефу Сешнсу да заузме положај државног тужиоца САД.

Рајан Зинке

Дужност: министар унутрашњих послова
Капитал: 865 хиљада долара
Искуство у управљању земљом: има

Рајан Зинке је амерички политичар, члан Представничког дома Конгреса САД за државу Монтана. Члан је Републиканске партије, а 2009-2011 је члан Сената Монтане. Петнаестог децембра 2016. новоизабрани председник је изјавио да намерава да Зинкеа номинује за дужност министра унутрашњих послова. Зинке има диплому геолога на Орегонском универзитету. Има и научне степене МВА и МС.

Служио је 1986-2008. у специјалној јединици војно-поморских снага САД СЕАЛ. Капетан је друге класе.

Вилбур Рос

Дужност: министар трговине
Капитал: 2,9 милијарди долара
Искуство у управљању земљом: нема

Вилбур Рос је амерички предузимач. Био је саветник њујоршког градоначелника Рудија Ђулијанија за питања приватизације, а саветовао је и администрацију Била Клинтона у вези са проблемима руско-америчке трговине. Године 2004. купио је текстилну компанију „Кон Милс“, која је била у процесу банкротирања, а била је и највећи произвођач денима на свету (памучно платно од кога се добија џинс; прим.прев). Спајањем те фирме са својом компанијом „Барлингтон индустриз“ основао је „Интернешнал текстил груп“ (осим материјала за фармерке, обе компаније су производиле и жакар). Рос је 2006. године, сарађујући са инвестиционим фондовима којима је управљао „Френклин Мјучуал Адвајзерс“, формирао компанију „International automotive components“ (ИАЦ). Године 2013. компанија је извршила ИПО (успела је да добије 115 милиона долара), и у том тренутку је поседовала је 79 предузећа за производњу резервних делова за аутомобиле у 18 земаља и сарађивала са Фордом, Џенерал моторсом, Хондом и другим. У председничкој кампањи Доналда Трампа учествовао је у изради економског програма.

Ендрју Пуздер

Дужност: министар рада
Капитал: 110 милиона долара
Искуство у управљању земљом: нема

Од 1997. године био је извршни потпредседник и главни правни саветник ЦКЕ Рестаурантс, затим је био на дужности председника и генералног директора те мреже, која поседује 3.200 ресторана брзе хране са укупним приходом 1,4 милијарде. Доналд Трамп је изабрао 8. децембра 2016. Пуздера за кандидата за место министра рада. Ово решење је изазвао критике, јер се будући министар за рад у прошлости изјашњавао против повећања минималних плата зато што сматра да та мера шкоди малом бизнису и води смањењу радних места. Критиковао је и програм повећања дневница за прековремени рад, који је вођен под руководством Обаме, тврдећи да се њим смањују могућности најамних радника на тржишту рада. Критичар је и реформе здравственог система „Обама кер“ (према Пуздеровим речима, та реформа нашкодила је ресторанском бизнису у земљи јер је, због повећања плаћања осигурања код људи, остало мање новца за посету ресторана).

Том Прајс

Дужност: министар здравства и социјалних служби
Капитал: 18,7 милиона долара
Искуство у управљању земљом: има

Том Прајс је амерички политичар, члан Представничког дома за Шести изборни округ Џорџија и од јануара 2005. члан Републиканске партије. Објављено је 28. новембра 2016. да ће он постати нови министар здравља и социјалних служби у администрацији новоизабраног председника.

Бен Карсон

Дужност: министар грађевине и градског развоја
Капитал: 23 милиона долара
Искуство у управљању земљом: нема

Бен Карсон је амерички неурохирург и писац који је први у свету раздвојио сијамске близанце у потиљачном делу главе. Председник САД Џорџ Буш га је 2008. наградио председничком медаљом слободе. Био је републикански кандидат за место Председника САД 2016. године, али је изашао из трке и подржао Доналда Трампа. Трамп је 22. новембра 2016. изјавио да разматра Карсонову кандидатуру за место министра грађевине и градског развоја. Члан је Републиканске партије САД. Противник је абортуса и бракова особа истог пола. Залаже се за здрав начин живота и обнову јудео-хришћанских вредности Америке. Критикује либералне републиканце. Карсон никад није имао неку државничку дужност.

Елејн Чао

Дужност: министар транспорта
Капитал: 25,6 милиона долара
Искуство у управљању земљом: има

Елејн Лан Чао је била министар за рад САД у администрацији Џорџа Буша. Прва жена азијског порекла која је постала министар у кабинету САД. Рођена је на Тајвану у породици избеглица из континенталне Кине, у САД живи од осме године. Пре почетка бављења политиком радила је у „Ситикорпу“ и „Бенк оф Америка“. Заједно са Кетрин Тод Бејли, води добротворни пројекат за децу чији су родитељи у затворима. Тамп је 29. новембра кандидовао за место министра транспорта.

Рик Пери

Дужност: министар енергетике
Капитал: 1,3 милиона долара
Искуство у управљању земљом: има

Рик Пери је бивши гувернер државе Тексас, кога је номиновала Републиканска партија (2000-2015). Трамп га је 13. децембра номиновао за дужност министра енергетике. Пери је 12. августа 2011. изјавио да жели да претендује на право да постане кандидат за председника САД из Републиканске партије за изборе у 2012. години. Касније је изјавио је да жели да учествује на изборима 2016, али сваки његов покушај завршаван је брзим одустајањем од предизборне трке. Пери сматра да је енергетика главни покретач економског прогреса. Током свог гувернерског рада подржавао је инвестиције и за обновљиву енергије и за горива која се добијају из земље. Аналитичари сматрају да постављење Перија говори о промени енергетске политике земље. Уколико се Обамина администрација налазила у стању конфликта са представницима енергетске индустрије, нова администрација ће се трудити да на сваки начин допринесе развоју енергетике у земљи – тако сматрају експерти.

Бетси Девос

Дужност: министар образовања
Капитал: 130 милиона долара
Искуство у управљању земљом: нема

Бетси Девос је амерички политичар, милијардер, филантроп и активиста у сфери образовања. Да ће Девос постати министар образовања у администрацији председника Трампа, објављено је 23. новембра. Како је констатовао нови председник, „под њеним руковођењем ћемо реформисати систем образовања САД, сломићемо бирократију која кочи успехе наше деце и тако ћемо обезбедити квалитет образовања на светском нивоу и могућност да свака породица може да бира школу”.

Џон Кели

Дужност: министар унутрашње безбедности
Капитал: непознат
Искуство у управљању земљом: нема

Џон Кели је пензионисани генерал који ће у администрацији Доналда Трампа да одговара за изградњу зида на граници САД и Мексика, који је Трамп у време предизборне кампање обећао да ће сазидати. Трамп је 7. децембра 2016. саопштио намеру да ће званично да предложи Џону Ф. Келију место министра за унутрашњу безбедност. Године 2004-2007. био је у штабу поморске пешадије, затим је произведен у звање генерал-мајора и преузео команду над 1. експедиционим корпусом поморске пешадије, који је 2008-2009. деловао у ирачким провинцијама Анбар и Најнава. У звању генерал-поручника је 2009-2011. командовао резервом поморске пешадије и северном командом корпуса поморске пешадије а 2011-2012. постао виши војни саветник у министарству одбране САД Леона Панете.

Рајнс Прибус

Дужност: директор Администрације председника
Капитал: 23 милиона долара
Искуство у управљању земљом: нема

Рајнс Прибус је амерички адвокат и политичар републиканац на дужности председника Националног комитета Републиканске партије од 2011. Раније је био на дужности главног правног саветника Националног комитета, као и председника Републиканске партије у држави Висконсин (2007.2011). Његова је заслуга у томе да је помогао да се изаберу извесне личности – конкретно спикер представничког дома САД Пол Рајан и гувернер државе Висконсин Скот Вокер на нивоу држава, и у истој мери у њиховом постављењу на значајне положаје на државном нивоу. Тринаестог новембра 2016. објављено је да ће Прибус заузети дужност шефа администрације новоизабраног председника САД. За његову дужност нису потребни дозвола и консултације са Сенатом САД. Он ће бити други Американац грчког порекла и други грко-католички православац који ће бити руководилац администрације председника САД.

Скот Пруит

Дужност: директор Агенције за очување човекове околине
Капитал: непознат
Искуство у управљању земљом: има

Новоизабрани председник САД намерава да на дужност руководиоца Агенције за очување човекове околине постави Скота Пруита, противника програма Обамине администрације за борбу са климатским променама. Као генерални тужилац Оклахоме, чија држава представља главног произвођача нафте и гаса у САД, оспорио је у суду први у историји прописе председника Барака Обаме за борбу са климатским променама којима се предвиђао прелазак електроцентрала са угља на природни гас и друге еколошки чисте изворе енергије. Истицање Пруита изазвала је бес еколошких активиста и похвале оних који се баве нафтном индустријом. Током кампање Трамп је обећао да ће озбиљно да среже Агенцију за очување човекове околине и њене норме, да ће да обнови експлоатацију угља, да ће да дозволи бушење и да ће одбити Обамино наслеђе које се односи на ограничење испуштања гасова.

Мик Малвани

Дужност: директор Административно-буџетске управе
Капитал: 2,5 милиона долара
Искуство у управљању земљом: има

Мик Малвани је амерички политичар који представља Републиканску партију, члан је Представничког дома САД Петог изборног округа Јужне Каролине од јануара 2011. До избора у Конгрес САД био је члан Сената Јужне Каролине. Трамп га је 16. децембра предложио за дужност директора Административно-буџетске управе. Малвани има конзервативан прилаз питањима финансија и позива колеге из Републиканске партије да агресивније режу федералне трошкове. То постављење може да сигнализује да Трамп планира да смањи федералне трошкове, без обзира на обећања да ће повећати војне, заштитити скупе програме на расподели повластица и да ће да обнови инфраструктуру земље.

Ники Хејли

Дужност: стални представник САД при УН
Капитал: непознат
Искуство у управљању земљом: има

Ники Хејли је амерички политичар која представља Републиканску партију. Она је у овом тренутку 116. гувернер државе Јужна Каролина. Трамп ју је 23. новембра предложио за место сталног представника САД у УН. Хејли је противница абортуса и увек гласа за законе који ограничавају абортусе и штите права будућег детета. Она сматра да средства која се издвајају за државно образовање могу да се користе ефикасније. Предложила је план према коме ће учитељска плата да се одређује не само по стажу и квалификацијама већ и преко производности рада. Наставнички квалификациони рејтинг ће се одређивати преко оцена и извештаја руководилаца, ученика и родитеља. Такође се залаже за смањење пореза и за обавезно коришћење личне карте са фотографијом на изборима.

Линда Макмен

Дужност: шеф администрације за мали бизнис
Капитал: 1,4 милијарде долара
Искуство у управљању земљом: нема

Линда Макмен ће ући у администрацију новоизабраног председника САД као руководилац администрације за мали бизнис. Конкретно, Трамп је изјавио да је WWЕ показатељ Линдиног успеха, јер се из скромне компаније са13 људи претворила у светску организацију са 800 радних места по читавом свету. Макмен се два пута неуспешно кандидовала за место сенатора САД. Констатује се да је Макмен у предизборну кампању Трампа уложила „милионе долара“. Финансијски извештај Трампа говори да је породица Макмен уложила седам милиона.