Прочитај ми чланак

Полиција Косова: Не треба нам дозвола где ће бити јединице

0

Приштина -- Све јединице Полиције Косова (ПК) делују на целој територији Косова у складу са важећим законодавством.

siptarska policija rosu f

Оне нису у обавези да за своје кретање траже било чију сагласност, речено је у Полицији Косова.

У Полицији Косова агенцији Бета је речено да према важећим законима нема потребе да те безбедносне јединице траже било чију сагласност за деловнање у било ком делу Косова и да то важи и за север.

„Полиција Косова је институција за примену закона и у њеном мандату су очување јавног реда и безбедности, општа сигурност, укључујући и контролу и надзор границе државе. Све полицијске јединице оперишу и делују на целој територији земље у складу с важећим законодавством“, наводи се у ; одговору агенцији Бета, која је питала да ли је за одлазак јединица РОСУ на север Косова потребна сагласност Кфора.

У вези с доласком припадника специјалне јединице РОСУ на север Косова 14. јануара у циљу спречавања уласка воза из Београда, у јавности али и међу званичницима Косова и Србије било је различитих тумачења.

Званичници у Београду тврде да с Приштином имају усмени договор да јединице безбедносних снага Косова, међу којима и РОСУ, неће ићи на север Косова у средине у којима живе Срби.

Званичници НАТО-а у Бриселу јуче су агенцији Бета рекли да „Бриселски споразум из 2013. године, на који се позива Србија, не обухвата полицијске снаге“ Косова и да „косовске власти не морају од Кфора да траже одобрење за упућивање својих полицијских снага широм Косова“.

Они су то рекли поводом тврдњи да је писаним актом као делом Бриселског споразума предвиђено да косовске власти морају да траже сагласност од Кфора за слање полицијских а не само безбедносних снага на север Косова.