Прочитај ми чланак

ЕПИДЕМИЈА ГРИПА НЕ ПОСУСТАЈЕ – број оболелих се удвостручио

0

Пораст акутних респираторних инфекција је двоструко већи сада у односу на средину децембра.

12 grip shutterst (3)_620x0

Фото: Shutterstock

Пораст акутних респираторних инфекција је двоструко већи сада у односу на средину децембра.

Готово да нема куће у којој неко претходних дана није био прехлађен или водио битку са исцрпљујућим грипом. Недељама су ординације претрпане болесницима, а многи и не одлазе лекару већ се лече сами код куће, па тек када стање постане неподношљиво због кашља, високе температуре и других тегоба, одлучују да оду у Дом здравља. Реалан број оболелих, који из дана у дан расте, немогуће је установити јер се региструју само они који се обрате лекарима.

Према извештају Института за јавно здравље „Др милан Јовановић Батут“, број оболелих у Србији који је затражио лекарску помоћ достигао је 100.000. Колико је овај грип опасан, да ли је ове године „пожурио“ и у ком тренутку се проглашава епидемија, објашњава епидемиолог др Предраг Кон из Градског завода за јавно здравље у Београду:

– У Београду је епидемија грипа објективно почела 4. децембра и била је ниског интензитета. Али, пошто се јавља сваке године, епидемија грипа се званично проглашава тек у случају појаве новог вируса грипа или наглог повећања вируленције познатих вируса, изазивача болести. Током децембра је дошло до наглог пораста оболелих са клиничком сликом грипа и достигнут је средњи ниво интензитета. У овој фази активност вируса грипа значајно повећава ризик од заразе, па треба избегавати све врсте окупљања, посете болницама и места где је већа концентрација људи.

* Колико су празници утицали на интензитет грипа?

– Вирус грипа се током новогодишњих празника у Београду приближио високом интензитету. Последњи пут овако висока активност била је у току пандемије у новембру 2009. године. И даље се грип највише региструје код школске деце. Пораст акутних респираторних инфекција је двоструко већи у односу на средину децембра и већ је премашио 31.000 регистрованих. Кратак распуст ће у наредном периоду смањити активност вируса код деце, али ће доћи до постепеног преливања на старије становништво. Да нема распуста, то би се брже догодило. За сада, макар у Београду, нема изразитог оболевања старијих од 65. година, што је добро.

* Како се испољава овај вирус?

– Потпуно доминира АХ3Н2 тип вируса, који је један од узрочника грипа из пандемије 1968. године. До сада, срећом, није испољио тешке форме и смртне исходе до којих иначе може да доведе. Грип је оболење које увек може да се у пет до десет одсто случајева искомпликује секундарном бактеријском упалом плућа, синуса, општим падом имунитета… Постоје и примарни облици грипа који су врло тешки, као што је атипична пнеумонија, акутни респираторни дистрес, када у кратком времену дисање постаје тешко и крвни притисак опада. Осим кашља, може да се јави и повишена температура, као и плава пребојеност усана, раздражљивост и страх, конфузија и екстремни умор. Некада се код примарног облика грипа јавља и миокардитис, запалење срчаног мишића, али и оболење мозга енцефалопатија. За хроничне болеснике је типично да, уколико добију грип, погоршава им се основна болест.

* Како се грип лечи и колико дуго?

– Обично траје седам дана, али уколико дође до компликација, лечење се продужава и до четири недеље. Постоје лекови као што су оселтамивир и занамивир. Међутим, код нас се ово стање уобичајено лечи узимањем чајева, течности, утопљавањем и обарањем температуре, уз узимање лимуна, где има витамина Ц у већој количини. Цинк је такође важан олигоелемент, којег треба уносити кроз суплементе током лечења, а може да се користи током зимске сезоне за подизање отпорности организма.

* Шта може да се предузме у превентивном смислу, ако је изостала вакцина против грипа?

– Вакцинација се увек препоручује, а сада у јеку епидемије има смисла само код особа које могу да се изолују 14 дана, док не стекну заштиту. Друга врста заштите је чешће проветравање просторија, топли напици, испирање грла и носа растворима соли, витамин Ц, воће и поврће. Од изузетне је важности стварање навике да се пију топли чајеви током зиме.

* Да ли јак имунитет може да одбрани организам од сваког вируса?

– Имунитет је способност организма да елиминише антигене, а микроорганизми се састоје од разних антигена. Вируси садрже хемаглутинин и неураминидазу, први је важан за продор вируса у ћелију, а други за излазак вируса. Без обзира на снагу имунитета, не постоји особа отпорна на све вирусе и друге микроорганизме. Свако од нас поседује неку врсту општег имунитета, али и специфичног, који се добија после прележане болести или вакцинације. Специфичан имунитет је дуготрајан и најчешће доживотан.

КО ЈЕ НАЈУГРОЖЕНИЈИ?

Грип је у начелу смртоносна болест. По подацима Европског центра за контролу болести, у току епидемије грипа на Старом континенту умре 38.500 људи. У том смислу би значило да у Србији епидемија однесе око 500 живота.

У чак 90 одсто случајева, умиру старији од 65 година са хроничним болестима срца, плућа, бубрега. На удару су и дијабетичари, али и ендокринолошки и други хронични болесници – упозорава др Кон.

ОПРАВДАН СТРАХ ОД ПТИЧЈЕГ ГРИПА

Страх од птичјег грипа је потпуно оправдан јер је део наше стварности. Постоји ризик да се појави и у Србији, као што се већ два пута појавио. Срећом, досадашњи вируси који нападају птице нису стекли способност да се преносе међу људима. Уколико се појави код живине, најважније је да се поштују наредбе ветеринара у вези заштите. На ово би посебно требало обратити пажњу јер се птичји грип код људи испољава у врло тешкој форми са високом смртношћу – наглашава саговорник „Живота плус“.