Прочитај ми чланак

ДРАМАТИЧНО: Лед на Дунаву дебљине четири метра

0

Београд - Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да је лед на Дунаву код даљске кривине дебљине и до четири метра.

Лед на Дунаву, откачени сплав на средини реке код Великог Ратног острва

Београд – Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да је лед на Дунаву код даљске кривине дебљине и до четири метра.

Како је рекао, у Србију стижу још два ледоломца који ће ићи до Београда

„Два мађарска ледоломца су радили синоћ до касно, јутрос настављају код даљске кривине. Дебљина леда је око четири метра. Данас ћемо подигнути дрон, летелицу за осматрање како би побољшали коордуинацију њиховог рада“, рекао је Марић за РТС.

Он је појаснио да се два мађарска ледоломца када заврше чеп код Даља враћају узводно да прошире коридор, а да се очекују да око 13 сати из Мадарске крену још два ледоломца који ће ићи до Београда.

Додаје да нам временска прогноза не иде на руку јер се до 23. јануара очекују ниске температуре и и повећање леда.

Србија има два ледоломца, Гребен и Бор, али су они, појашњава, намењени да бране хидроелектрану Ђердап.

Овакве дебљине леда на рекама Србија одавно није имала а Марић каже да ово треба да послужи као наук, као и да је министар пољовреде Бранислав Недимовић „озбиљан у намери да се ту нешто промени“.

Начелник сектора за ванредне ситуације каже да је због ниских температура и снега ванредна ситуација на снази у шест општина у Србији, а да је у последња 24 сата десет људи евакуисано.

Упитан за опрему ватрогасаца-спасилаца он је рекао да је пре три дана покренута набавка за нову опрема за ватрогасце спасиоце.

„Покренута је набавка, нама ове године истиче ресурс за набавку нових униформи, рок трајања је пет година“, рекао је Марић и додао да ће ускорио бити покренут капитални пријекат за набавку ватрогасних визила.