Прочитај ми чланак

ДОДИК: Американци тражили да срушим цркву у Поточарима

0

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је за Прву ТВ да су Американци одговорни и за доношење и за рушење Дејтонског споразума.

Фото: СРНА

Фото: СРНА

Истакао је да њему ништа не значи то што је Вашингтон увео санкције њему и истакао да ће у наредном периоду покушати то да објасни новој америчкој администрацији.

Према његовим речима, до увођења санкција не би ни дошло да није добио позив да присуствује инаугурацији новог председника САД Доналда Трампа.

„Обрадовало ме је кад сам чуо Трампа да се неће обрачунавати са другим светским владама. Што би се Трамп обрачунавао са нама? Ми поштујемо Дејтонски споразум. Кажу да треба да поштујемо дух споразума, а ми поштујемо слово Дејтонског споразума. Нећете наћи ниједну моју изјаву у којој кршим слово Дејтонског споразума“, рекао је Додик.

Новинарки Невени Маџаревић је рекао да медији нису свесни тога које је мучење када амерички званичници врше притисак.

„Сматра се да смо ми нико и ништа, они као сила могу све да ураде, мене су упозоравали на многе ствари, али се никада нисам на то освртао. Извините, постоји достојанство које не може да се доведе у питање. Не можете да кажете да БиХ нема трочлано Председништво и да Република Српска промени назив. И кад ја кажем нећу, питају ме шта хоћу, ја кажем да хоћу да идем кући, а они кажу да ћу видети шта је снага САД. Амбасадор САД је тражио да се сруши црква у Поточарима, ја сам рекао да нећу, сутрадан је дошло саопштење да нисам кооперативан. Нисам рушио џамије, нећу да срушим и цркву“, истакао је Додик.

Оценио је и да су „муслимани једва дочекали санкције САД“ према њему, истакао је и да је о томе разговарао са премијером Србије Александром Вучићем, за кога је рекао да има рационалан став и да Србија неће прихватити те санкције.

„Не желим да будем проблем ни за Српску ни за Србију. Имам мандат још две године… Са стране имате притиске колико дозволите, проблем Срба је то што смо давали већи значај странцима од стварног значаја“, каже Додик.

Истакао је и да ће Доналд Трамп сигурно радити на томе да ојача Америку, а не да ослаби, уз напомену да поштује Русију и чињеницу да два, три пута годишње може да се сретне са председником Русије Владимиром Путином.