Прочитај ми чланак

ДА ЛИ „ВОЗ“ ТРЕБА ВУЧИЋУ да би добио подршку евроатлантиста за предстојеће изборе?

0

ЈАКШИЋ: Ово је требало да буде почетак Вучићеве председничке кампање. Ишло се логиком: ако прође, онда је то велико искрено србовање којим се пегла бриселски споразум, издаја, гашење српских институција на КиМ, а ако не прође: онда је Вучић миротворац који је спречио сукобе ширих размера. После забране Вучићу, Ђурићу и Николићу да уђу на КиМ, ово је четврта демонстрација политичке моћи Приштине.

voz

ЈАКШИЋ: Ово је требало да буде почетак Вучићеве председничке кампање. Ишло се логиком: ако прође, онда је то велико искрено србовање којим се пегла бриселски споразум, издаја, гашење српских институција на КиМ, а ако не прође: онда је Вучић миротворац који је спречио сукобе ширих размера. После забране Вучићу, Ђурићу и Николићу да уђу на КиМ, ово је четврта демонстрација политичке моћи Приштине.

ЧЕЛИЋ: Онај ко је кренуо у ту акцију је наместио пенал Приштини. И Приштина је веома лако политички поентирала из тога. За мене је енигма због чега је требало Београду да намести пенал да Приштина лако поентира? Ја нисам склон да верујем да је ово резултат почетка предизборне кампање, јер не видим да је из овога поентирао Београд, па ни сам председник Владе. Сем ако под притиском Брисела није морао да потврди да је привржен спровођењу бриселског споразума. Јер, ово је потврда тог споразума и потврда суверенитета и територијалног интегритета сепаратистичких власти у Приштини.

СТЕВАНОВИЋ: Ствари у свету се мењају. Шиптарима не иде све како су хтели. Сада није било мртвих, али очекујем провокације у којима може бити жртава. Овде треба вратити нашу војску и полицију, другог пута нема.

РИСТИЋ: Власт у Београду је данима водила кампању као да је хтела да воз буде заустављен. РОСУ сада може да свако мало долази на север и да нас малтретира, а Београд ће спроводити реторички патриотизам, а на терену ће вући потезе као овај: стављати на мету косовске Србе који су незаштићени и ићи у нове кораке легализације независности Косова

НЕСТОРОВИЋ: Не знам што је Београд ово урадио, кад је знао шта може да се очекује после забране Николићу да дође у Лепосавић. Шиптари су после овога само добили крила! Сви ми Срби осећамо велико узнемирење. И то је узнемирење – пред исељење! Пошто Срби у КПС извршавају законе Приштине, сада се ми питамо ко ће нас да заштити?

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је после седнице Савета за националну безбедност да је случај са возом био „покушај привремених институција у Приштини да изазову сукоб“ и оценио да је то био један од последњих трзаја америчке одлазеће администрације.

Николић је обећао и да ће се следећи сличан покушај са албанске стране завршити лоше, јер ће Србија „поступати у складу са Уставом Србије, а Косово је међународно-правно део Србије“.

У светлу пренемагања и фолирања премијера Вучића да чак „није ни знао“ да су у возу осликане иконе, а посебно оваквог фронталног наступа председника Николића, отвара се питање праве функције воза, односно – боље речено – случаја „Воз“. Јер, он очито није ни случајан ни неконтролисан догађај.

Коме је он одскочна даска и за шта? Ко су били актери и за чији заправо рачун? Који сценарији су даље могући?

Да ли су и Срби са Косова и Метохије осетили да је некакав „косовски Рубикон“ пређен гледањем преко шиптарског нишана на северу – први пут после 1999. године?

И какав је њихов став поводом тога шта власт у Београду мора даље да уради поводом овог случаја? Најважније питање је да ли ће Влада и премијер смети да ураде то што се мора или ће се епизода са возом завршити као Вучићево набацивање лопте Приштини да она демонстрира да је суверена на целом Косову – нарочито на северном делу, који су неки још романтично тумачили као српски (иако је тамо Београд поукидао све институције државе Србије и натерао Србе да изађу на шиптарске локалне изборе по „уставу Косова“ на изборима које је расписала „косовска председница“)? Да ли је преко воза Вучић пружио нови доказ верности евроатлантистичким бироима у којима су креирани и потписани бриселски споразуми?

Zvecan, 4. jula 2013 - U Zvecanu je danas konstituisana privremena Skupština Kosova i Metohije, a za njenog predsednika izabran je Slavko Stevanovic, na slici, koji je izjavio da se na ovaj nacin brani ustavni poredak Srbije i njena državnost. FOTO TANJUG / BOKI / dmm

Славко СТЕВАНОВИЋ, председник Скупштине АП КиМ

Кад смо чули да воз долази из Београда у Митровицу, ми смо се обрадовали, мислећи да ће то били још једна линија (јер већ имамо једну која иде од Краљева).

Међутим, испоставило се да то није то, него да је ово прилика да Шиптари покажу да су они суверени на целој територији тзв. независног Косова. Могло се и очекивати да Шиптари ни под којим условима неће дозволити да овакав воз стигне до Митровице, а Београд је морао да зна какве ће последице да изазове.

У том смислу, уопште не верујем да Вучић није знао какав воз се шаље и није се могло кренути пут Митровице, а да нису добро извагали, при чему се у Србији ништа не дешава мимо знања премијера.

У целом догађају је профитирала Приштина, реализован је још један део бриселских споразума јер се заокружује територијална целовитост „Косова“. Колико год се приказивало да је бар север КиМ део Србије, овим је показано да је север део „Косова“. Шиптари су демонстрирали моћ и супериорност. Специјалцима су дошли до граничног прелаза и демонстрирали силу над државом Србијом.

Ако је власт хтела да покаже да је КиМ део Србије, није требало да шаље овакав воз, него да из Београда повеже линију до Краљева, да укине привремена већа која незаконито функционишу већ четири године, да распишу изборе, врате наше институције које је Београд једну по једну укинуо (полиција, суд, цивилна заштита).

Питање је да ли би Шитари смели да дођу са дугим цевима на Јариње да ми имамо овде нашу полицију и војску! То треба урадити, другог пута нема.

Срећом није било мртвих, али очекујем нове провокације у којима може бити и жртава. Многе ствари у свету се мењају, Шиптарима не иде све како су замислили и сада иду на провокације. Србија не треба да прави уступке. Николић је најавио да наша војска може да дође да нас заштити. Камо среће да то нису само предизборне приче.

Славиша РИСТИЋ, самостални посланик у Скупштини Републике Србије

Власт која је хтела да од овога направи предизборни маркетинг неће у Србији профитирати како је хтела. Изгубиће Срби на Косову и Метохији, јер ће овим непромишљеним потезом Београда наша безбедност бити још више угрожена.

Без икакве представе и помпе су могли да продуже линију која иде од Краљева до Митровице тако да креће од Београда, али је кампањом која је данима вођена све урађено као да је била намера да се он заустави.

5Губитници су Срби на КиМ – нарочито они јужно од Ибра – и то у светлу чињенице да је воз послужио Приштини као изговор да пошаље на Јариње дуге цеви. Ово може бити изговор да их поново пошаље на север како би наводно заштитили своје границе.

Не могу да кажем да је ово непромишљен потез власти, јер мислим да су промислили и намерно га урадили пред изборе – могуће и парламентарне – и њиме апсолутно показали да су привржени примени бриселских споразума којима је и север КиМ предат Приштини. Не могу се заступати интереси Србије шареним возом, а са друге стране погасити све српске државне институције на КиМ.

Ако желе да одговоре Приштини (јер није успоставила ЗСО која ће све једно бити део „косовског“ уставног поретка, а не српског), онда треба Србија да распише изборе на северу Косова и Метохије, а не да шаље возове или да цинично позивају Србе да због воза изађу на протесте. На те протесте позивају људи који су слуге Приштине, тзв градоначелници који су бирани по „уставу Косова“. Марко Ђурић да налог тим градоначелницима, послушницима СНС, а они нареде запосленима у јавним предузећима да имају радну обавезу да дођу на протест. Циљ тих протеста није одбрана српских интереса него одбрана СНС. И на јучерашњем скупу смо могли да чујемо само подршку СНС, Вучићу и Ђурићу.

РОСУ сада може да свако мало долази на север и да нас малтретира, а Београд ће спроводити реторички патриотизам, а на терену ће вући потезе као овај: стављати на мету косовске Србе који су незаштићени и ићи у нове кораке легализације независности „Косова“. Ова влада је толико далеко отишла, преузела обавезу према онима који су је довели на власт, да ће и даље ићи овим путем.

Душко ЧЕЛИЋ, доцент на Правном факултету у Косовској Митровици

Могло је лако да се претпостави да ће слање воза имати неславан крај и да ће Приштина да пошаље специјалце наоружане до зуба. Ко год да стоји иза акције покретања линије је то могао да зна, а то значи да је тај желео да проба реакцију Приштине. Постигло се да се потврди оно што је у Бриселу потписано, а то је предаја суверенитета и територијалног интегритета на делу територије Србије у руке сепаратистичким властима.

Они су демонстрирали како се брани „територија“ од нежељеног „упада“ (српског воза).

6Онај ко је кренуо у ту акцију је наместио пенал Приштини. И Приштина је веома лако политички поентирала из тога. За мене је енигма због чега је требало Београду да намести пенал да Приштина лако поентира?

Ја нисам склон да верујем да је ово резултат почетка предизборне кампање, јер не видим да је из овога поентирао Београд, па ни сам председник Владе. Сем ако под притиском Брисела није морао да потврди да је привржен спровођењу бриселског споразума. Јер, ово је потврда тог споразума и потврда суверенитета и територијалног интегритета сепаратистичких власти у Приштини.

Они су демонстрирали да могу да бране „своју територију“, па макар од воза. Овај сценарио не иде у прилог ни причи о подели Косова, него о целовитости Косова под контролом Приштине. Београд је за сада способан само за реторичко супротстављање.

Марко ЈАКШИЋ, некадашњи народни посланик у Скупштини Републике Србије

Ово је требало да буде почетак Вучићеве председничке кампање. Зато је воз и био сав накићен транспарентима и натписима. Ишло се логиком: ако прође, онда је то велико искрено србовање којим се пегла бриселски споразум, издаја, гашење српских институција на КиМ, а ако не прође: онда је Вучић миротворац који је спречио сукобе ширих размера.

Kosovska Mitrovica, 25. septembra 2013. -  Poslanik DSS-a u Skupstini Srbije Marko Jaksic (na slici) govori na mitingu. Ucesnici mitinga u severnom delu Kosovske Mitrovice danas su pozvali gradane da bojkotuju novembarske izbore. Skupu na centralnom gradskom trgu prisustvovalo je nekoliko stotina gradana, koji su nosili transparente "Necemo kosovske institucije", "Ne izborima" i slicno, a obratili su im se bivsi predsednici opstina Zvecan i Zubin Potok Slavisa Ristic i Dragisa Milovic (DSS), potpredsednik Skupstine KiM Kosta Galjak (SNS), poslanik u Skupstini Srbije Marko Jaksic (DSS) i Goran Milenkovic iz Leposavica. FOTO TANJUG / BOKI / nr

Дакле: цела ујдурма је почетак Вучићеве председничке кампање!

Од 2006. године најнормалније функционише свакодневно воз на линији Краљево-Звечан. Нажалост, Србија није нашла за сходно да ту линију продужи до Београда!

Тужно је што су воз зауставили они полицајци Срби које је Београд из МУП-а предао КПС-у. А РОСУ је била на стотинак метара од њих, за сваки случај. То је први пут од 1999. године да РОСУ дође на север Косова и Метохије. А то је последица спровођења бриселских споразума.

Приштина је у последњих десет дана ударила три шамара Београду: Вулину је забранила улазак на КиМ, па онда Ђурићу и Николићу који је требало да иду у Штрпце, па Вучићу који је за Божић требало да иде до Патријаршије да у Митровици у породилишту подели пакетиће. Ово са возом је четврта демонстрација политичке моћи Приштине.

Вучић лаже да није знао какав је воз, а Николићева прича да ће да иде са војском је претња „празном пушком“, јер да имају снаге, лакше им је да пониште бриселски споразум и распишу локалне изборе него да шаљу војску.

Живан НЕСТОРОВИЋ, некадашњи командир МУП-а Србије у Лепосавићу

Од Тадићевих и Стефановићевих споразума нама иде само низбрдо, а то се наставило и са овом власти и бриселским споразумима.

Воз није Србији био потребан ни за шта. Већ смо имали једну линију која је нормално саобраћала. Ово је било потребно Приштини да би показала да је суверена на целој територији Косова и Метохије. Не знам што је Београд ово урадио, кад је знао шта може да се очекује после забране Николићу да дође у Лепосавић.

Срби су добили шамар. Осећамо се понижено.

Али, не само то. Пошто Срби у КПС извршавају законе Приштине, сада се ми питамо ко ће нас да заштити? Шиптари су после овога само добили крила! Сви ми Срби осећамо велико узнемирење. И то је узнемирење – пред исељење!