Прочитај ми чланак

БОГОЈAВЉЕНСКA ТРКA ШИРОМ СРБИЈЕ, ЦГ И СРПСКЕ Ко је све допливао до Часног крста

0

Традиционално пливање за Часни крст организовано је данас, на Богојављење, широм Србије, а у Београду се пливало на Ади Циганлији, Земунском кеју и, због временских услова, на базену Милан Гале Мушкатировић на Дорћолу. ...

У традиционалном Богојављенском пливању на Земунском кеју, којем је присуствовао и патријарх Иринеј, учествовало је око 300 пливача.

Пливачи су ове године, због хладноће и леда, у воду улазили у мањим групама, тако да су сви проглашени победницима, а крст је понео Славиша Ивановић, професионални каскадер, јер учествује у пливању на Земунском кеју свих двадесет година, колико се организује.

Међу учесницима богојављенског пливања биле су и припаднице лепшег пола, а једна од њих, Снежана Басикић, рекла је Танјугу да већ други пут плива за часни крст, да је ове године много хладно, али да је без обзира на то желела да учествује.

„Ово се не доживљава сваки дан, већ само једном годишње. Ко није пробао, не може да зна какав је осећај“, рекла је Басикић.

bogojavljenje-zemunski-kej-irinej-patrijarh-foto-kurir-tv-1484822596-1084019

Патријарх Иринеј је пре пливања за часни крст открио и освештао споменик „Богојављенски пливач“, који је постављен поводом 20 година организовања традиционалног пливања у Дунаву и освештао воду.

Патријарх је служио и литургију у Храму Светог оца Николаја у Земуну и поручио да ће православни хришћани освећеном богојављенском водом унети у себе и своје домове благодет Божју.

„Нека са водицом коју ћемо данас пити, умити се, кротити се и унети у своје домове уђе у нас и благодет Божја да нас штити и води оним путем који је Господ открио и све позвао да идемо к њему“, поручио је патријарх након освећења воде у том храму, а уочи литије и традиционалног богојављенског пливања.

Он је подсетио да се на данашњи празник обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте“.

Након литургије, земунским улицама прошла је и литија.

пливанје цасни крст и

Богојављење је један од 15 највећих хришћанских празника, а тог дана у свим црквама и храмовима се освећује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да духовна и лековита својства, а широм Србије су организована традиционална пливања за богојављенски крст.

Традиционално вађење Часног крста из Дунава, осим у Земуну, организовано је и на Старом граду, код СРЦ „Милан Гале Мушкатировић“, као и на Ади Циганлији код ресторана Језеро.

БОГОЈAВЉЕНСКA ТРКA ШИРОМ СРБИЈЕ – ИСТОЧНО, ЗАПАДНО И ЈУЖНО ОД ДРИНЕ

Пливање за часни крст, обичај који се већ традицинално одржава на Богојављење, организовано је данас широм Србије, а Јагодина је поново привукла највише пажње, јер је свештеник освештао воду из – ватограсне цистерне.

У порти Саборне цркве „Светих апостола Патра и Павла“ у Јагодини постављено је пет буради са по 500 литара воде – „Богојављенске водице“, али су свештеници, поучени искуством из протеклих година да се вода брзо разграби, наручили и ватрогасну цистену са 7.000 литара воде.

Воду у цистрени освештао је свештеник, који се попео на цистерну, а верници су је потом запосели са празним боцама. За око сат времена и бурад и цистерна су остали празни.

На појединим бурадима, која су у порти постављена пре литургије, од хладноће су се замрзле славине, па су верници скинули поклопце са буради и захватали воду флашама, чашама и другим што су имали при руци.

Неколико последњих година, свештеници ове цркве, да би задовољили вернике водицом за Богојављење зову у помоћ ватрогасце са цистренама.

У Јагодини су организоване литургије у још неколико храмова, као и подела освештане Богојављенске воде.

bogojavljenje-foto-kurir-tv-1484823607-1084099

У цркви Светих апостола Петра и Павла подељено је око 10.000 литара воде, а окупило се неколико хиљада верника.

Као и сваке године најинтересантнији детаљ је када свештеник освештава воду из ватрогасне цистерне. На Војшанско–багрданском језеру у Свиљанцу у 12 сати било је одржано пливање за часни крст.

У Ћуприји је већ извађен часни крст

Традиционално се пливање за богојављенски крст обележава велики православни празник Богојављење у Ћуприји. Тридесетак пливача из Ћуприје и Параћина одважило се да заплива у ледом окованој Морави, а локално свештенство је после литургије у литији дошло до моста одакле је часни крст постављен у реку.

– Велика је чат пливати за часни крст, а још веће задовољство да први допливате. Четврти пут пливам за часни крст и сада ми се посрећило. Желим да наредне године неко други први доплива до крста и осети ову драж – рекао је Бањац.

Пливачи су ушли у реку по веома хладном времену и темепратури испод нуле, а све време је падао снег.

У Прокупљу пливали за крст у базену

Стеван Гашевић (26) из Прокупља први је стигао до часног крста у данашњој Богојављенској трци, која је организована на базену Опште болнице „др Aлекса Савић“ у Прокупљу. Ово је трећи пут да овај младић побеђује!

Ове године у трци за часни крст учествовало је 10 пливача, а најмлађи су били Василије (8) и Петар (11) Пауновић.

– Учешће на трци је за мене свети чин и поштовање православне вере и традиције. За мене су сви учесници победници – кратко је прокоментарисао Гашевић.

Црквена општина Прокупље организује Богојављенску трку четврту годину заредом.

– Сматрам да смо овим сви изразили поштовање и веру, а захваљујући Господу Богу сви пливачи су прошли без проблема. Захвалио бих се свим људима који су помогли организацију ове свете трке – казао је свештеник прокупачке цркве свети Прокопије, отац Лазар Бараћ.

Иначе, претходне три године је трка била на Растовничком језеру недалеко од Прокупља. Како је језеро залеђено и није било могуће разбити лед, у цркви су одлучили да ипак не прекидају традицију и да се ове године пливање организује у болничком базену.

Гимназијалац стигао до часног крста у Ужицу, пливали и одборници

Међу 52 Ужичанина која су се данас одважила да запливају у леденој Ђетињи (температура вода била је свега четири степена), до часог крста стигао је Драган Матић (18), матурант Ужичке гимназије.

– Седам година се бавим пливањем, члан сам ПК „Слобода“, ово ми је други пут да пливам за богојавјенски крст. Велика ми је част што сам победио – казао је Матић.

Представнике у леденој Ђетињи имала је и Скупштина града Ужица – за крст часни пливали су Дејан Бабић и Слађан Јанковић, одборници „Двери“.

Запливала је и једна дама – Кристина Михајловић, која је прошле године стигла до богојављенско крста.

Данас се обиљежава Богојављење, пливање за часни крст широм Српске

Велики хришћански празник Богојављење обиљежава се данас, а широм Српске су организована традиционална пливања за богојављенски крст.
 
Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић учествује у Богојављенској литији, а побједнику пливања за Часни крст уручиће златник. Богојављенска литија почела је у 12 часова испред Саборног храма Христа Спаситеља и кренула улицама Бањалуке ка Градском мосту гдје ће бити организовано традиционално Богојављенско пливање за Крст часни.

Претходно је Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем са свештеницима ове епархије у Храму Христа Спаситеља служио Свету архијерејску литургију којој је присуствовао велики број вјерника. Литургије и пливање за Часни крст организовани су и у другим градовима и општинама Српске.

У Требињу пливање за Часни крст

Петар Марић /45/ из Требиња побједник је традиционалног 16. по реду пливања за Богојављенски крст, којег је након водокрштења у хладну Требишњицу спустио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

BOGOJAVLJANJE PLIVACI 10

Марио Вукојевић трећи пут је први допливао до Часног крста на ушћу Сане у Уну на градској плажи Ада у Новом Граду.

Вукојевић каже да је феноменалан осјећај учествовати у манифестацији пред великим бројем суграђана.

Златко Пазуревић из Новог насеља, општина Дервента, први је дошао до Часног крста на ријеци Укрини.

Због богојављенских свечаности, у Бањалуци је измијењен и режим саобраћаја.

Раде Дабетић из Лијеве Ријеке први допливао до крста у Подгорици

Пливање за крст организовала је Митрополија црногорско приморска и Црквена општина Подгорица, а учествовало је стотињак младића и двије девојке.

Двадесетосмогодишњи Раде Дабетић из Лијеве Ријеке, први је допливао до Богојављенског крста на ушћу ријеке Рибнице у Морачу.

casni krst crna gora4e

Пливање за крст организовала је Митрополија црногорско приморска и Црквена општина Подгорица, а учествовало је стотињак младића и двије ђевојке.

Дабетић је уз признање, добио и 300 еура, а казао је да је први пут учествовао у пливању и да ће и идуће године доћи.  

Митрополит црногорско приморски Aмфилохије позвао је  окупљене да идуће године дођу у 11 часова на ушћу Рибнице у Морачу, како би очистили локалитет.

 “Да очистимо Немањин град, када то неће они, којима је то дужност, па да онда пливамо у чистом окружењу”, казао је Aмфилохије. 

Он је позвао надлежне из Главног града, предсједника и премијера, да узму учешће у обиљежавању страдања невиних грађана Подгорице у бомбардовању 1944. године.