Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА ПЉАЧКА: Уништили ледоломце и направили Србији штету од 8,5 милијарди!

0

Политичари који су водили привреду, аграр и саобраћај у последњих 15 година прво су продали српске ледоломце тајкунима, а онда гледали како их они уништавају

Лед на Дунаву, откачени сплав на средини реке код Великог Ратног острва

Лед на Дунаву, откачени сплав на средини реке код Великог Ратног острва

Министри привреде, пољопривреде и саобраћаја, али и директори Дирекције за воде од 2004. до данас криви су што је Србија у зиму 2012. и сада због залеђених река изгубила најмање 8,5 милијарди динара, или 70 милиона евра, јер су дозволили да тајкуни кроз приватизацију униште три домаћа ледоломца!

С обзиром да један полован ледоломац кошта око милион евра, наша земља могла је до сада да набави скоро 70 ових бродова!

Стао извоз

Блокада Дунава онемогућила је извоз житарица и за јануар направила штету од 67 милиона евра, али и угрозила снабдевање горивом, а штета коју је лед направио сплавовима процењена је на више стотина хиљада евра. Влада Србије уверава да ће обавезно набавити брод за ломљење леда, а за оне који се не сећају, Србија је и 2012. била у истој ситуацији, као данас и изнајмљивала мађарске ледоломце за 30.000 евра дневно!

Можда је највећи парадокс што су домаћи ледоломци направљени 1968. у истом бродоградилишту као и мађарски, које ових дана изнајмљујемо. Стручњаци кажу да су домаћи бродови могли да преживе само да су одржавани, а могу се и сада ремонтовати и опет користити.

Прва грешка је направљена 2004. године, кад је приватизована фирма „Херој Пинки“, која је имала три ледоломца: „Петроварадин“, „Вучево“ и „Чакор“, јер је могла да их задржи држава. Први купац је био контроверзни бизнисмен Миломир Јоксимовић, звани Миша Омега, затим их је накратко преузео други газда, да би их 2011. пазарио Душан Боровица, оптужен због 2,8 милијарде динара кредита које је добио од државне Развојне банке Војводине. Годину-две после доласка Боровице фирма је пропала, каже Новица Цветковић, председник синдиката фирме „Дунав група“, која је преузела „Херој Пинки“.
– Због тога су сада ледоломци неупотребљиви, „Вучево“ и „Чакор“ су у Новом Саду, а „Петроварадин“ у Земуну. Пет година нам нису плаћени доприноси за здравствено и пензионо, а 300 радника плате не добија више од три и по године. Сва имовина је под хипотеком радника и банака, па следи принудна продаја – истиче Цветковић.

ledolomci-led-brodovi-steta

Стратешки интерес

Мирослав Антонијевић, који је био капетан ледоломца „Петроварадин“, каже за Курир да је држава требало да сачува ледоломце од приватизације.
– А онда Боровици гледају кроз прсте јер сваки објекат на води по закону мора да има човека или посаду, у супротном мора да се исече у старо гвожђе – наводи он.

Једини ледоломац који Србија тренутно има је „Гребен“, а преживео је јер га је купила „Електропривреда Србије“. Ипак, упућени кажу да ни овај брод није у најбољем стању и да сам не би могао да очисти Дунав од леда.

Цветковић и Бубало
НЕ СЕЋАМО СЕ

Директор Агенције за приватизацију Бранко Павловић био је сигуран да није продао „Хероја Пинкија“, а његов наследник Миодраг Ђорђевић и претходник Мирко Цветковић нису могли да се сете детаља. Бивши министар привреде Предраг Бубало скида са себе одговорност за катастрофалну приватизацију фирме која је у свом власништву имала ледоломце.
– Не могу да вам помогнем, ништа не могу да вам кажем, јер не знам ни која их је фирма имала. Не знам ништа о томе о чему причате – рекао је Бубало.

Бивши министри пољопривреде Душан Петровић и Ивана Дулић Марковић нису одговарали на позиве, поруке и мејлове.

LEDOLOMCI 1

2004. ПРОДАТ „ХЕРОЈ ПИНКИ“

– министри привреде Драган Маршићанин и Предраг Бубало
– министар пољопривреде Ивана Дулић Марковић
– директори Агенције за приватизацију Мирко Цветковић 2003-2004, Бранко Павловић 2004, Миодраг Ђорђевић 2004-2006.

LEDOLOMCI 2

2012. КОРИШЋЕНИ МАЂАРСКИ ЛЕДОЛОМЦИ

– министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић
– министар пољопривреде и водопривреде Душан Петровић
– директор Дирекције за воде Александар Продановић

LEDOLOMCI 3

2016. ПОНОВО МАЂАРСКИ ЛЕДОЛОМЦИ

– министар пољопривреде и водопривреде Бранислав Недимовић
– министарка саобраћаја Зорана Михајловић
– директорка Дирекције за воде Наташа Милић

Зорана Михајловић
КУПУЈЕМО ЛЕДОЛОМЦЕ

На питање зашто се држава није опаметила после 2012, јер је и тада имала сличне проблеме, Зорана Михајловић, министарка саобраћаја, каже за Курир да је каса била празна, па нису баш могли да у ове две године набаве ледоломце, али су урадили студије и анализе и сигурно је да ћемо их набавити.
– Криве су лоше приватизације, претходне владе је баш било брига. Набавићемо сигурно бар још један до два ледоломца – обећава она, и додаје да је за лед на рекама одговорно и Министарством пољопривреде, али од њих нисмо добили коментар.