Прочитај ми чланак

СРАМНА ИЗЈАВА ВУЧИЋА: Па немамо писмени споразум у Бриселу, али имамо усмени

0

Премијер Александар Вучић и шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини завршили су хитан сатанак у Давосу, а како јавља извештач Б92, тема је била Косово.

aleksandar-vucic-1-06-n-s

Како јавља Филип Чукановић, премијер је након састанка рекао да је за столом рекао да се залаже за мир и стабилност по сваку цену, али да не воли лицемерне ставове.

„Како су само Срби видели дуге цеви? Ипак, спреман сам на сваку врсту компромиса, дијалога и договора“, рекао је Вучић

Иначе, пре одласка на састанак у Давосу који је хитно сазван због ситуације на КиМ, Вучић је изнео ставове о порукама које су агенције добиле из седишта НАТО о деловању КПС на северу Косова.

Извори из седишта Алијансе су за Бету рекли да Србија не може да се позива на Бриселски споразум, јер он не обухвата полицијске снаге Косова.

Такође, наводи се да косовске власти не морају да од Кфора траже одобрење за упућивање својих снага широм Косова.

„Сада кажу да немамо писмени споразум, па немамо га, али је то део онога о чему смо разговарали и имамо усмени споразум. Знате, у Бриселу имате само два споразума у писаној форми, а све остало је постизано као усмени споразум“, рекао је Вучић.

Како је рекао, и оно што је договорено за мост у Косовској Митровици и за Телеком, до коначног парафа, било је у усменој форми.

„Али, шта ћете, када неко суштину покушава да замагљује формом, онда имате такав проблем. Све у свему, уверен сам, и негде сигуран, да ћемо остати стабилни и чврсти као камен, јер ће то значити бољи економски успех и животни стандард за грађане“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да верује да ће са Албанцима бити нађено мирно и рационално решење.

„Имали смо посебне контакте са Албанцима на Косову и верујем да ћемо све проблеме да решимо на миран, рационалан и разуман начин“, рекао је Вучић новинарима у Давосу.

Он је навео да оклопна возила, дуге цеви не воде ничему и да нису део решења.

„За нас је пробем, само једна ствар од кључног значаја, а то је коришћење и ношење лаког и тешког оружја“, навео је Вучић.