Прочитај ми чланак

СЛОБИН ШЕФ ДБ-а ИЗВРЕЂАО ЛЕГИЈУ: Он је човек скромних интелектуалних могућности!

0

Легија је психо-физички изузетно способан за извођење “борбених операција”, одлично је обучен и има висок степен искуства. Ради се о човеку скромнијих интелектуалних могућности, слабијег образовања и који није представљао било какву перспективу, изјавио је бивши шеф српске тајне полиције Јовица Станишић после хапшења у “Сабљи”

Jovica Stanišić

Веома је занимљиво шта је о Милораду Улемеку Легији рекао тадашњи начелник РДБ Јовица Станишић:

“Приликом једног од тих контаката саветовао је премијера да није добро решење да Милорад Улемек, звани Легија, даље остане на челу ЈСО-а имајући у виду његов профил личности и криминалне активности о којима се причало. Милорада Луковића познаје као припадника ЈСО-а, виђао га је врло ретко, искључиво поводом обиласка јединице ЈСО-а. По сећању само је два пута имао лични контакт са њим.

По мишљењу Јовице Станишића, Легија је психо-физички изузетно способан за извођење ‘борбених операција’, одлично је обучен и има висок степен искуства имајући у виду његова ангажовања у великом броју операција ЈСО-а. Ради се о човеку скромнијих интелектуалних могућности, слабијег образовања и да није представљао било какву перспективу ЈСО-а и РДБ-а у време док је службом руководио Јовица Станишић.

Милорад Луковић Легија на значају добија тек доласком Радета Марковића на чело РДБ-а, постаје члан ужег оперативног колегијума РДБ-а и практично први сарадник Радета Марковића, а што по мишљењу Јовице Станишића преседан у пракси обавештајних служби. Ни у једној држави командант специјалне јединице не бави се обавештајним радом и не присуствује радним колегијумима и нису му доступни оперативни и обавештајни подаци. Јовици Станишићу је познато да се Милорад Улемек Легија бави криминалним активностима заједно са Душаном Спасојевићем, Љубишом Бухом, али нема конкретна сазнања.”

Осим последњих неколико реченица које се тичу функционисања и рада тајне службе, све друго је лична импресија о Милораду Улемеку. Други пар рукава јесте шта је Легија мислио о Станишићу.

“Он је човек који ме је примио у службу и био ми први претпостављени. Са њим сам имао изузетно конкретне и професионалне односе. Сматрам да је према том човеку учињена велика неправда…”, изјавио је Легија.

Наставак белешке је још занимљивији: “Овакав поступак (присуство Легије на колегијумима) Радета Марковића говори о његовим спремностима и опредељењу примени ‘екстремних и репресивних метода’… Марковић је и у ранијим контактима (пре него што је постављен за руководиоца РДБ-а) показивао склоност репресивним методама и предлагао их Мири Марковић.”