Прочитај ми чланак

СИРИЈА: Битка за Деир Ез Зору – исламисти хоће да масакрирају 100 хиљада цивила!

0

Опкољене јединице Сиријске арапске армије у Деир Ез Зору немају више где да се повуку. Преостала им је само беспоштедна борба до коначног слома терористичке офанзиве или херојска смрт на далеком истоку Сирије.

Терористи, чије снаге броје око 20 хиљада војника, у Деир Ез Зору не успевају да остваре конкретне помаке на терену након прекјјучерашњег пробоја кроз одбрану Сиријске армије (око 5 000 војника) и дељења територије под контролом САА на пола.

Тешке борбе воде се за старо гробље, Ал Фурат универзитет, Макабис индустријску зону, насеље Џираја али и на другим тачкама у источном сиријском граду Деир Ез Зору.

Успевши да задрже контролу над Ал Асад болницом и универзитетом Ал Фурат, сиријске снаге задржале су и могућност поновног успостављања везе између аеродрома и остатка слободне територије у Деир Ез Зору. То, ипак, неће бити лак задатак.

Како наводе сиријски војни извори, примећено је померање елитних јединица Исламске државе и њихове ратне опреме из Мосула и Раке према Деир Ез Зору, а положаји САА се налазе под непрестаном артиљеријском ватром.

Ситуацију додатно отежава и то што је ИД заузео Панораму, узвисину са које слетање хеликоптера са појачањем на аеродром чини практично немогућим.

Тренутна ситуација у Деир Ез Зору је и даље веома лоша, упркос непрестаним нападима сиријске и руске авијације по положајима терориста.

Ипак, подршка из ваздуха омогућила је сиријским снагама да покрену први контраудар из правца болнице и аеродрома, а са фронта стижу и први извештаји о успесима САА.

Терористи, са друге стране, покушавају да изврше притисак из свих праваца на положаје САА, не би ли бројношћу успели да превладају одбрамбене снаге које више немају где да се повуку.

Sirija rat razaranje grada

САА је данас започела офанзиву на истоку покрајине Алепо, а један од циљева је и Ал Баб, град који турска војска и њихови „побуњеници“ већ месецима безуспешно опседају.

У граду, под контролом сиријске војске, се налази око 100 000 цивила, док у делу града који је под контролом Исламске државе има још око 50 000 цивила.