Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ „ИНФОРМЕР”: Путинова порука Западу – Ко нападне Србе, напао је и Русе!

0

Ово није ни 1995, ни 1999. година, Русија неће дозволити никакву агресију на Србе... Србија и Република Српска могу да рачунају на нашу максималну подршку, поручио је Владимир Владимирович Путин.

putin i nikolic 2

Онај ко планира да нападне Србију и Републику Српску мора да зна да би тако напао и Русију! Ово није ни 1995, ни 1999. година и Русија неће дозволити никакву нову агресију на Србе. Београд и Бањалука могу да рачунају на максималну подршку Руске Федерације.

Овако, према листу „Информер” дословце гласи порука коју је руски председник Владимир Владимирович Путин послао српским властима после најновијег покушаја шиптарске агресије на северу Косова.

Путинову јасну и одлучну поруку, како сазнаје наводно „Информер”, премијеру Aлександру Вучићу пренео је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров. Чврст став руског лидера, додају упућени, дипломатским каналима пренет је и Aлбанији и Хрватској.

– Нема више никакве дилеме, Путин одлучно, чврсто и принципијелно стоји уз Србију и Републику Српску! Свако ко помишља да угрози територијални интегритет српских држава морао би да рачуна на отворени сукоб са Русијом. Ова Путинова порука пренета је не само Београду и Бањалуци већ и Тирани и Загребу – каже Информеров извор, каријерни западни дипломата који је инсистирао на анонимности.

Ова сазнања индиректно је јуче потврдио сам Сергеј Лавров, који је изјавио да снаге косовских Aлбанаца не треба да буду присутне на северу Косова, који је насељен искључиво Србима.

– Одмах након догађаја са возом прошле суботе позвао ме је министар спољних послова Ивица Дачић. Сложили смо се да је доласком албанских специјалаца на север Косова и спречавањем слободе кретања прекршено неколико договора из Брисела… Напетост на Балкану се драстично повећава и то никако није добро. Надам се да сви схватају да се не сме дозволити нови оружани сукоб. ЕУ је дужна да смири ситуацију и да омогући доследну примену споразума између Београда и Приштине… – поручио је Лавров на годишњој конференцији за медије.

Живадин Јовановић, бивши шеф дипломатије, с друге стране оцењује да је Приштина ситуацију са возом искористила да направи преседан и пошаље специјалне снаге на север Косова, иако на то нема права.

– То није могло да се учини без сагласности Кфора, НAТО и ЕУ, а НAТО је саопштио да ту дозволу није дао… С друге стране, Русија је стратешки партнер Србије и то није пука форма већ озбиљно партнерство. Зна се да су Руси осудили и агресију НAТО и сецесију Косова. Србија треба да тражи директније укључивање Русије у решавање косовског питања… – подвлачи Јовановић.

Aналитичар Драгомир Aнђелковић сматра да су све државе које су признале Косово прекршиле Резолуцију 1244.

– Према том документу, Србија има право да пошаље војску на Косово, а ако би интервенисала да заштити свој народ, то не би било кршење резолуције. Јасно је да би Русија стала иза Србије и да би била спремна и да војно интервенише – закључује Aнђелковић.