Прочитај ми чланак

НОВА ТРАСА „Српског воза“

0

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је да ће "Српски воз", изнутра украшен фотографијама фресака из српских манастира, а споља исписан поруком "Косово је Србија"! на 21 језику, поново на пругу, али не од Београда до Косовске Митровице, него од Краљева до Пожеге.

297487

Фото: Канцеларија за КиМ

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је да ће „Српски воз“, изнутра украшен фотографијама фресака из српских манастира, а споља исписан поруком „Косово је Србија“! на 21 језику, поново на пругу, али не од Београда до Косовске Митровице, него од Краљева до Пожеге.

– Због безбедности путника и радника железнице, одлучила сам да овај воз више не саобраћа на линији до Косовске Митровице, која је уведена на предлог и уз финансијску подршку Канцеларије за Косово и Метохију, али ће зато тај воз са истим ентеријером бити уведен у домаћи железнички саобраћај и већ сутра превозити путнике од Краљева до Пожеге – рекла је она.

Министарка каже да је одлуку да воз опет саобраћа, али на другој траси, донела из економских разлога.

– У времену када спроводимо реформу железнице, која је приоритет Владе и коју подржавају све међународне финансијске институције, морамо економски да се понашамо – рекла је она, напомињући да нови возови плаћени 100 милиона долара не смеју да стоје и праве трошак, вец́ треба да превозе путнике и остварују профит.

Она истиче да је руководству „Србија воза“ предложила да тај воз управо због свега што се дешавало протеклог викенда иде у што вец́и број градова Србије.

– Мислим да велики број грађана жели да види и провоза се возом од кога су се толико уплашиле полицијске снаге Албанаца са Косова, па су тешким оружјем кренули на њега – навела је она и подсетила да је реч о возу у којем су мотиви културне баштине Срба са КиМ, која је под заштитом Унеска, и да „уопште није опасан“.