Прочитај ми чланак

НАТО: Потписали сте Бриселски споразум, шта се буните, полиција КиМ може на север

0

Брисел -- Извори у седишту НАТО у Бриселу саопштили су да "Бриселски споразум из 2013. године, на који се позива Србија, не обухвата полицијске снаге Косова".

siptarska policija rosu f

Они су навели да „косовске власти не морају од Кфора да траже одобрење за упућивање својих полицијских снага широм Косова“.

То су агенцији Бета у Бриселу пренели званичници НАТО, на питање да ли су власти у Приштини морале претходно да траже сагласност Кфора за слање специјалних снага косовске полиције РОСУ с циљем да зауставе воз који ишао из централне Србије ка Косовској Митровици.

То је био одговор и на питање да ли је НАТО писаним актом, као делом Бриселског споразума Београд-Приштина, ставио до знања да косовске власти морају да траже сагласност Кфора и за упућивање полиције, а не само за размештај Безбедносних снага Косова на северу, где живи српско становништво.

Званичници и НАТО и Србије су у више наврата ставили до знања да су власти у Приштини обавезне да за намеру да упуте Безбедносне снаге Косова на север Косова, затраже одобрење команданта Кфора који одлучује хоће ли или неће за то дати сагласност.

Команда Кфора у Приштини је претходно саопштила да није била обавештена о упућивању РОСУ на север Косова 14. јануара и навела да „у складу са тренутним уговорима и мандатом КФОР-а (који произлази из Резолуције УН 1244 из 1999. године) институције Косова нису у обавези да обавештавају КФОР о размештању РОСУ на северу Косова“.

Команда Кфора је нагласила и да се за подробније објашњење треба обратити седишту НАТО у Бриселу.

Поводом навода у појединим српским медијима да је НАТО писаним јемством, приложеним Бриселском споразуму од 2013. године, предочио да полицијске и безбедносне оружане снаге Косова морају добити одобрење НАТО и локалне српске заједнице да би интервенисале на северу Косова, званичници НАТО су у изјави Бети објаснили да „споразум из 2013. на који се позива Србија не обухвата полицијске снаге“.

„Институције Косова немају обавезу да од Кфора траже одобрење да би распоређивале полицијске снаге широм Косова“, навели су ти извори.

НАТО је у првом реаговању поводом ситуације са возом позвао Београд и Приштину да се уздрже од заоштравања ситуације и покрену дијалог, „јер је то у интересу регионалне стабилности и безбедности“.

То је за агенцију Бета изјавила портпаролка Северноатлантског савеза Оана Лунџеску.

„Ми веома помно пратимо ситуацију“, истакла је представница за штампу у седишту НАТО-а на молбу новинара Бете да изнесе став Алијансе о оштрим изјавама власти у Београду и Приштини после одлуке косовских власти да упућивањем специјалних полицијских снага на административној линији зауставе воз који је из Београда кренуо за Косовску Митровицу.

На молбу да објасни како НАТО гледа на изјаву председника Србије Томислава Николића да ни Алијанса ни ЕУ нису дали „праве одговоре“ на слање косовске специјалне полиције на север Косова без нужног одобрења НАТО-а док је косовски премијер Иса Мустафа рекао да се Приштина о томе консултовала са свим дипломатским мисијама, Лунџеску је нагласила да „мисија Кфора коју предводи НАТО наставља да игра своју улогу“.

Портпаролка НАТО-а рекла је да Кфор „ту улогу врши с мандатом на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН и спреман је да, уколико се покаже нужним, пружи помоћ као трећа снага пошто своје улоге најпре одиграју Еулекс и косовска полиција“.