Прочитај ми чланак

МОДЕРНИЗАЦИЈА СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Бољи „супергалеб“ – 4 милиона евра

0

Авиону домаће производње кључна улога у обуци пилота за "мигове". Постоји и интересовање за летелице и делове Војске Црне Горе.

2

Авиону домаће производње кључна улога у обуци пилота за „мигове“. Постоји и интересовање за летелице и делове Војске Црне Горе.

Модернизација авиона „супергалеб Г4“ ове године коштаће Министарство одбране пола милијарде динара, или око четири милиона евра. Овај новац биће потрошен на наставак пројекта побољшања летелице уградњом савремених уређаја и електронске опреме. Школско-борбени авион југословенске производње, због обуке и одржавања тренаже пилота ловачке авијације, следећих неколико година биће једна од кључних летелица Ратног ваздухопловства.

Побољшање основног авиона домаће борбене авијације једна је од најзначајнијих инвестиционих ставки у војном буџету за следећу годину. Одобрена средства биће потрошена, између осталог, на расписивање тендера, избор страног партнера коме ће бити поверен посао, као и за завршетак потребног пројекта модернизације. Захваљујући овом улагању, једна ескадрила од најмање девет оваквих летелица остаће у употреби у ратном ваздухопловству Србије до 2030. године.

Будућа улога „супергалебова“ поново је отворила питање црногорских летелица овог типа, које су пре годину дана оглашене на продају. У Подгорици је тада донета одлука о продаји четири ваздухоплова, симулатора летења на овом авиону, као и веће количине мотора, резервних делова и алата. Део оглашеног арсенала интересантан је Војсци Србије, која је и раније била купац средстава са „отписа“ црногорске војске.

Како кажу у нашем Ратном ваздухопловству, Србији би добродошао симулатор летења, као и пакет резервних делова. Уз добру вољу црногорске стране, није искључено да предмет разговора две стране у будућности буду и летелице које је Подгорица прогласила вишком.

– Србија је тренутно окренута припремама пилотског и техничког састава, као и инфраструктуре за долазак руских „мигова“. Саставни део овог процеса биће и појачавање обуке пилота, где значајно место има авион „супергалеб Г4“, који је важна карика од основне до обуке за летење на надзвучним летелицама – кажу у Ратном ваздухопловству.

Србија је пре седам година преузела од Црне Горе шест „супергалебова Г4“, од чега је половина ремонтована и у оперативној је употреби. РВ и ПВО Војске Србије поседује 22 ове летелица, међу којима је и један тегљач мета Н-62Т. На стајанкама је углавном десетак ових летелица, од којих већина има распоред у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили „Курјаци са Ушћа“. Све летелице произведене су између 1980. и 1990. године.

ПРИМОПРЕДАЈА НА БАТАЈНИЦИ

На Аеродрому Батајница данас у подне биће извршена примопредаја дужности команданта 204. ваздухопловне бригаде Ратног ваздухопловства и ПВО. Досадашњи командант, бригадни генерал Предраг Бандић, који иде на дужност шефа Војног представништва Србије при НАТО, предаће јединицу пуковнику Жељку Билићу. Церемонија примопредаје биће симболично одржана на дан формирања прве српске ескадриле у Првом светском рату.