Прочитај ми чланак

Изјавама о оставци Николић провоцира Вучића

0

Стање у Војсци Србије је редовно, нема никаквих практичних последица на терену, након изјава државних званичника о евентуалној реакцији Србије на сукобе на северу Косова и потреби заштите тамошњег становништва, речено је Данасу у изворима блиским ВС.

© Спутник/ СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ

© Спутник/ СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ

Како нам је објашњено, стање у копненој зони безбедности је редовно и нема никаквих промена односно повишених мера као последице закључака седнице Савета безбедности на којој је било речи о томе да ће Србија реаговати на, како је председник Србије Томислав Николић саопштио, „убијање Срба на северу Косова“. Истим поводом премијер Србије Александар Вучић је, такође, рекао да „нећемо дозволити да било који Србин буде убијен на КиМ“.

Међутим, председник Србије Томислав Николић јуче је у интервјуу за таблоид Курир поновио свој став, али овог пута уз додатак да је спреман да се повуче са председничке позиције ако Србија, у случају убијања Срба на КиМ, оћути Албанцима. Због чега је председник Србије дао такву изјаву, односно да ли она претпоставља не само убиства већ и могућу нереакцију Владе на такав исход, или прецизније речено – неодговарајућу реакцију за критеријуме Томислава Николића, питање је на које јуче у кабинету шефа председника Србије нисмо успели да добијемо одговор.

„Тихи напад“

С друге стране, поједини саговорници Данаса блиски Влади, који нису желели да званично кажу свој став, оцењују такав наступ као Николићеву провокацију премијера Србије Александра Вучића и тихи напад председника на премијера. Претпоставља се да председник Србије подразумева да постоји могућност да Србија, односно Влада Србије, а то значи и њен председник, не би реаговали на потенцијална убиства Срба на Косову, што је, према њиховој оцени, директна провокација Томислава Николића упућена Александру Вучићу. Разлог за тако нешто саговорници нашег листа проналазе у страху Николића да неће добити подршку Вучића за председничке изборе, а овакве изјаве – да постоји могућност да услед убијања Срба на Косову Влада не реагује – његовом осветом или претњом.

Предизборна кампања

Начин на који председник Николић говори о ситуацији на Косову је у потпуности у складу са његовом предизборном кампањом за нови мандат шефа државе, сматрају даље саговорници Данаса, коју спроводи, према речима једног, преко леђа Срба на Косову, призивајући убиства ратном реториком.

Николић, наводе, покушава да скрене медијску пажњу на себе, али и напада Вучића, свестан да му је упитна подршка за кандидатуру.

Председник Србије је на крају интервјуа за таблоид Курир, а након најаве да ће дати оставку ако „Србија оћути убијање Срба на Косову“, рекао да спољну политику води влада и да он не жели да својим изјавама провоцира, већ да, како је рекао, покаже колико је подржава. Додао је да је премијер Александар Вучић јасно рекао да „нећемо дозволити да било који Србин буде убијен на КиМ“.

Поруке врховног команданта

Као врховни командант то потпуно подржавам, ако нас нападну реаговаћамо – поручио је Николић. Николић је рекао и да је по резолуцији УН 1244 могуће вратити до 1.000 војника на КиМ.

Међутим, то никада није затражила Влада Србије, у међувремену су сви високи представници радили на независности. То је наш адут у свим преговорима са Албанцима зашто РОСУ не може да дође на север Косова, јер смо се договорили да и ми не тражимо да наша војска дође тамо, казао је он. На питање да ли је то само усмени договор, Николић каже: „Нема ту усмено или писмено, ти договори се поштују“.

Договорили смо се о томе да РОСУ не може да дође, јер смо обећали да нећемо тражити да наша војска дође. Ми обећали усмено, а за РОСУ потписали договор. Погазили су договор и сада имамо много адута за разговоре у Бриселу, где треба да тражимо гаранције да РОСУ никада неће доћи, да ће поштовати споразум, јер онда и ми поштујемо своје обећање да нећемо захтевати од УН да омогуће присуство оружаних српских снага које би чувале верске објекте и српску баштину – истакао је Николић.

Прича о слању ВС на Косову покренута је за викенд, када су због неуспешне вожње возом осликаним паролама „Косово је Србија“ на релацији Београд – Косовска Митровица, специјалци РОСУ дошли на косовски север и прелаз код Јариња. Тим поводом заседали су и Биро за службе безбедности и Савет за националну безбедност, којим председава Николић.

Разговор са амбасадором САД

„Међу грађанима постоји сумња да Србија може да има једнак третман као и неке друге земље које су имале чини се бољу перцепцију у очима САД“, нагласио је Николић јуче у разговору са америчким амбасадором Кајлом Скотом и додао да је понашање Приштине у вези са возом који је кренуо из Београда потпуно неприхватљиво. Скот се сагласио са председником око тога да две стране не могу да убеде једна другу око статуса Косова. Он је подвукао да није реч о транспорту, већ о сагласности око уласка и кретања по Косову, наводи се у саопштењу Николићеве прес-службе. Николић је поменуо и да му власт у Приштини није допустила да Божић проведе на Косову, и да није учинила ништа у вези са ЗСО. Скот је оценио да су у нормализацији односа Београда и Приштине направљени кораци унапред, али и кораци уназад.