Прочитај ми чланак

БОГОЈАВЉЕЊЕ – ХРИСТЕ, БОЖЕ, КОЈИ СИ СЕ ЈАВИО, у твоју част данас пливамо!

0

Кад је Јован погружавао Христа у воде реке Јордана, чуо се с небеса глас Бога Оца: "Ово је Син мој љубљени, који је по Мојој вољи". У Јордану је стајало друго Лице Свете Тројице, Син Божји, као Богочовек, а над Сином Божјим лебдео је Дух Свети у облику светлоснога голуба. То је било Богојављење. Ту се јавно открио Бог као Отац, Син и Дух Свети, као Света Тројица. Бог се јавио и васељену просветио.

Bogojavljenje2

Богојављење се празнује 6. јануара по старом календару (19. јануара по новом). На тај дан освећује се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела. Та богојављенска водица никада се не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

Христе, Боже, Који си се јавио и свет просветио, слава Теби

19. Јануар 2011 – 9:28 Богојављење – 19. јануара по новом, a 6. јануара по старом календару, Православна Црква слави велики хришћански празник Богојављење. Тог дана православни једни друге, а и сав народ Божји, поздрављају древним поздравом „Бог се јави – Заиста се Бог јави“.

bogojavljansko plivanje 3434_n.png-6_f

Свети Јован Златоуст је o данашњем празнику, поред осталог рекао: „Хоћу да празнујем, љубљени, и оран сам да светкујем. Јер је свето Богојављење печат празника и врата светковине…“.

ЛИТУРГИЈА ПА ПЛИВАЊЕ

Његово Преосвештенство викарни Епископ топлички г. Арсеније, служиће на Богојављење, 19. јануара, свету Архијерејску Литургију у храму св. Георгија на Бановом Брду. Света Литургија почиње у 8 часова и 30 минута, а у продужетку ће бити одржана литија до језера на Ади Циганлији. „Молитва на језеру“ одржаће се у 11.30 часова на свечаном сплаву, а почетак пливања је у 12.00 часова. За Часни крст и ове године пливаће припадници Војне академије, Жандармерије, СВИБОРА и грађанства. Организатори манифестације на језеру су Градска општина Чукарица, Храм Светог Георгија и Јавно предузеће „Ада Циганлија“.
Такође, у просторијама прес центра Удружења новинара Србије, на Кртстовдан је одржана конференција за новинаре поводом светковања Богојављења, 19. јануара, освећења Дунава, надметања у пливању за титулу носиоца богојављенског крста 2017. године и свечаног откривања скулптуре Богојављенског пливача на богојављенском платоу у Земуну. Oрганизатори ове манифестације
јесу традиционално градска општина Земун, храм Светог Оца Николаја у Земуну и Свебор савез Београда и Србије. Опширније у прилогу Ђорђа Мијушковића…

По повратку из Египта, Господ Исус Христос је до своје тридесете године живео у Назарету са мајком својом, Пресветом Богородицом Mаријом и Јосифом, који је међу људима сматран Његовим оцем.

Скривајући силу свог Божанства, Исус је живео од рада својих руку. Када је Господ навршио тридесет година од свог телесног рођења, он отпоче своју учитељску и спаситељску мисију.

У то време, Јована, сина првосвештеника Захарије и Јелисавете, који је био шест месеци старији од Исуса, Бог упути у жарку пустињу у близини реке Јордана.

У пустињи је Јован, одевен у хаљину од камиље длаке и опасан кожним појасом, живео испосничким животом. Хранио се дивљим медом и сувим, пустињским биљем. По заповести Господњој, проповедао је:

„Покајте се!“; громогласно је узвикивао, „Приближило се Царство Небеско! Припремите пут Господњи! Поравните стазе Његове!“

У гласу овог пророка Божјег многи људи препознаше глас Господњи. Покајаше се због кршења Божјих закона и дођоше Јовану да их крсти у Јордану. Тада је говорио:

„Ја само припремам пут Ономе који долази за мном, и који је много већи од мене: ја нисам достојан ни да му одрешим ремен на обући. Ја вас крштавам водом за покајање, а он ће вас крстити Духом Светим. Он је Христос, помазаник Божји кога очекујемо.“

И заиста, једнога дана дошао је Господ Христос из Галилеје на Јордан да га Јован крсти. Док је Исус прилазио Јован је објавио ученицима својим и окупљеном народу: „Гле, Јагње Божје које узима на себе грехе света!“ Јован је био збуњен. Знао је да пред њим сам Син Божји. Стога му је рекао:

„Ти треба мене да крстиш, а Ти долазиш к мени.“ На то му Господ одговори: „Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду“.

И Јован га крсти. Исус изађе из воде и, гле, отворише се небеса, и виде Духа Божијег где силази као голуб и долази на њега. И зачу се глас с небеса: „Ово је син мој љубљени, који је по мојој вољи.

“ Тада је свету и свим људским поколењима откривена тајна Свете Тројице. Бог Отац говорио је Сину с неба, Бог Син се крштавао у реци Јордану, а Бог Дух Свети сишао је на главу Бога Сина у виду голуба. Због тога се данашњи празник и назива Богојављење.

О чудесном Богојављењу сведочио је и сам Јован Крститељ: Видео сам Духа где силази као голуб са неба и остаде на Њему. И ја га не знадох, али Онај који ме посла да крштавам водом он ми рече: На кога видиш да силази Дух и остаје на њему, то је Онај који крштава Духом Светим.

И ја сам видео и засведочио да је он Син Божји. Понекад се овај празник назива и Просвећење јер је Господ Исус Христос својим крштењем у Јордану осветио, учинио светом не само воду у овој реци, него и сву воду уопште, па и сву материју, сву творевину Божју.

На Богојављење се у свим светим храмовина после Свете Литургије освећује вода.

bogojavljanje golubovi

Суштину смисла и опис овог великог празника, Црква је сажела у Богојављенском тропару:

У Јордану када си се крштавао Господе,
показало се поклоњење Тројици,
јер глас Родитеља сведочаше за Тебе,
именујући Те Сином Љубљеним,
а Дух у виду голуба,
потврђиваше истинитост речи:
Христе, Боже, Који си се јавио и свет просветио, слава Теби!

За крст пливају од Aде до Земуна

Пробијање леда за пливање по дебелом минусу и најављеном снегу за богојављенски крст почело је неколико дана пре скока првог пливача у хладне Дунав и Саву! Традиционално пливања за часни крст, упркос дебелом слоју леда, одржаће се у четвртак на Aди Циганлији, у Сурчину, Обреновцу, Лазаревцу, Земуну и на Дорћолском кеју. Безбедносни разлози оставиће на сувом такмичаре у Гроцкој, с обзиром на то да је манифестација отказана због кретања санти леда на Дунаву.

plivanje zacasni krst2 
Прослава Богојављења ове године протекла је у знаку борбе са ледом на престоничким језерима и рекама, која је почела још протеклог викенда. Иако се манифестација доводила у питање, надлежни тврде да прате ситуацију и да су обезбедили услове за одржавање такмичења.

– Било је тешких година за припрему прославе, али ниједна као ова – истиче Дамир Ковачевић, заменик председника општине Земун. – Марина је померена и створили смо услове за пливање. Пре почетка трке открићемо и скулптуру „Богојављенски пливач“.

У друштву припадника Свибора, Жандармерије и Војске, у Савско језеро у четвртак ће у подне скочити 33 такмичара. Богојављенско пливање биће одржано и у залеђеној језерској води Бечмена, у Сурчину.

– Исекли смо велико парче леда, дебелог око 25 центиметара у дужини од око 100 метара – објашњава Стеван Шуша, председник ГО Сурчин.

plivanje zacasni krst

Стазом, дугом 33 метра, у подне ће се пливати и код СЦ „Милан – Гале Мушкатировић“. Лазаревчани ће срећу окушати у трци на језеру Очага са почетком у 11 часова, док ће Обреновчани одмерити снаге на Забрежју, где програм почиње већ од 10.30.

Светковина духа и тела

Најављено десето, јубиларно Богојављенско пливање за часни крст у Азбуковици. Драгоцена промоција верског и етно-туризма, али и спорта.

ОРГАНИЗАТОРИ И ПОКРОВИТЕЉИ

ЗА увек добро посећен догађај у и око велике воде, ове године су задужени азбуковачка црквена општина, рафтинг-клуб под називом “Дринска регата” и етно-село “Врхпоље”, уз покровитељство “Вулкан издаваштва”, из Београда и овдашње канцеларије за веронауку.

Азбуковачко пливање за богојављенски “Златни крст”, које ће 19. јануара бити одржано на Дрини код Љубовије, биће јубиларно – десето по реду.

Како истиче Никола Кнежевић, један од утемељивача ове манифестације која се, од прве године, одвија уз благослов епископа шабачког Лаврентија, пливаће се “у спомен на Христове године живота проведене на земљи, до васкрснућа”.

– Циљ су очување традиције азбуковачког краја, развој верског и етно-туризма, промоција рафтинга, те унапређење рекреативног пловног туризма. Желимо да кроз ове приредбе допринесемо очувању Дрине и водних ресурса уопште, тим пре што нашу богојављенску светковину посећују и многи људи из других делова Србије, па и суседне Републике Српске и из расејања – објашњава Кнежевић.

Епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић), који је недалеко од Дрине подигао манастир назван Соко град – у част Светог владике Николаја – али и друге храмове, каже да је у Азбуковици, за Богојављење, када се плива за Часни крст, увек посебно лепо и свечано, упркос ниским температурама…