Прочитај ми чланак

СРПСКИ КРИМИНАЛЦИ ПРОМЕНИЛИ ПРАВИЛА Следе убиства на венчањима, славама, у цркви

0

Ликвидација на сахрани која се догодила пре два дана у Сопоту могла би да буде показатељ да се више не поштују никакви "обичаји" у српским криминалним миљеима, што би имало као последицу све суровије обрачуне од којих ни случајни пролазници не би били безбедни.

ubistvo krv

Ликвидација на сахрани која се догодила пре два дана у Сопоту могла би да буде показатељ да се више не поштују никакви „обичаји“ у српским криминалним миљеима, што би имало као последицу све суровије обрачуне од којих ни случајни пролазници не би били безбедни.

Овако за „Блиц“ коментарише криминолог Добривоје Радовановић незапамћену ликвидацију која се пре два дана догодила на месном гробљу у Сопоту, када је хицем из снајпера убијен Миломир Јовановић (45) након што је присуствовао сахрани Новака Тодоровића.

– Ово је заиста преседан какав до сада није познат у свету криминала. С обзиром да је први случај оваквог убиства, тешко је оценити да ли се ради о неким променама у криминалним круговима, или је у питању изоловани инцидент. Остаје да се види да ли ће се поновити нешто слично – каже Радовановић.

Како објашњава криминолог Радовановић, за сада није јасно да ли је оваква ликвидација требало да носи и неку поруку или је само искоришћена прилика, када је пажња и органа безбедности, али и жртве, попустила због погреба.

Међутим, уколико се слично убиство поново догоди то би засигурно указало да се међу криминалним круговима померају границе и креирају нова правила и стандарди. Како објашњава криминолог Радовановић, ново правило би могло да буде „искористи прилику“.

– Међу људима који се баве озбиљним криминалом постоје веома јасне норме и правила, и обичаји као што су сахране се поштују. Још једно од тих правила је да се увек гледа да се поштеде недужне жртве и породице, али смо сведоци да се и то све мање поштује, и да су све чешћа убиства рафалима из аутомата на јавним местима. Уколико су правила криминалаца нарушена, можемо очекивати све суровије обрачуне у свакој ситуацији, на венчањима, сахранама, славама, у цркви… А у опасности ће бити и случајни пролазници – наглашава Радовановић.

Фото:  flickr.com - thierry ehrmann

Уколико је заиста дошло до нарушавања криминалних правила, може се очекивати да ће у све већој опасности бити и људи из непосредног окружења криминалаца, нарочито породице, додаје Радовановић. Убиства и силовања деце, ликвидације супруга и девојака, родитеља… Они би могли бити нове мете.

Постоји сумња да се такав преседан недавно догодио, и то 19. новембра прошле године када је убијена Теодора Каћански (30), фитнес инструкторка из Новог Сада која је упуцана док је препаркиравала „ренџ ровер“ који припада њеном дечку Ненаду Стевићу. Истрага још увек није утврдила да ли је Теодора убијена грешком или као знак опомене Стевићу, који је одраније познат полицији као један од жестоких момака са новосадског асфалта. Стевић иза себе има више од 10 кривичних пријава за различита кривична дела, а полиција га повезује чак и са ветерничким кланом који је водио сада покојни Ненад Опачић.

Слични инциденти

Ликвидација током сахране досад није забележена је у историји српског подземља, а убица из Сопота још није ухапшен и полиција интензивно трага за нападачем који је, како се претпоставља, имао помагаче.

Само два пута су се на овим просторима догодили приближно слични инциденти. Зоран Давидовић Ћанда (28) и његов пријатељ Иван Стојановић (29) убијени су 23. марта 2000. године, али по повратку са сахране Бранислава Лаиновића Дугог. Они су, по тада новом „београдском рецепту“, изрешетани са око 50 метака из калашњикова из аутомобила у покрету, док су се враћали из Новог Сада.

Скорији сценарио одиграо се на гробљу у Бару прошле године, када је гроб Луке Ђуровића, који је важио за вођу једне од криминалних група из овог црногорског града, дигнут у ваздух. Експозија је одјекнула на градском гробљу „Гвозден бријег“, а како су указали резултати истраге, бомба је највероватније активрана даљинским управљачем.

Лука Ђуровић погинуо је 2013. године у саобраћајној несрећи која се догодила код тунела Врмац у Котору, а његово име се налазило у „белој књизи“ или документу ОЦТА – Процена опасности од организованог криминала у Црној Гори, где су наводи полиције да је он био вођа најјачег криминалног клана у Бару, а сарађивао је и са Луком Бојовићем.