Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ имају овлашћења на целом Косову

0

РОСУ је део косовске полиције надлежан да се бави питањима као што је тероризам, дакле има овлашћење да делује на целој територији Косова, истиче за Данас Петрит Селљими, бивши министар спољних послова Косова

siptarska policija rosu f

… , упитан да ли постоји усмени договор између косовских и српских званичника о условима уласка специјалних полицијских снага РОСУ на север Косова, као што то тврде овдашњи званичници.

Саговорник Данаса у писаном одговору за наш лист додаје да српски званичници никада нису објаснили српској јавности шта значи Бриселски споразум.

У суштини, тај споразум је у потпуности фокусиран на расформирање незаконитих паралелних српских институција у области безбедности и владавине права – напомиње Петрит Сељими за наш лист.

Према његовим речима, српска полиција, судови и безбедносне снаге морају да напусте Косово и косовске институције, односно, како каже, косовска полиција и судови могу једини да буду присутни на Косову.

Немогуће је давати судове о томе шта је и на који начин прекршено у једном усменом договору, какав је, према сведочењу премијера Александра Вучића, направљен са косовским званичницима у вези са условима за улазак специјалних полицијских снага РОСУ на север Косова – истиче за Данас Маја Бјелош, истраживачица у Београдском центру за безбедносну политику. Осим што је за грађане Косова, без обзира да ли је реч о Србима или Албанцима, изузетно опасно и неодговорно приступати тој теми на бази усмених договора, саговорница Данаса упозорава на, како каже, врло ноншалантан однос премијера Србије приликом саопштавања грађанима да је уласком јединица РОСУ на север Косова прекршен усмени договор између Србије и Косова да приликом доношења такве одлуке косовских власти мора да буде консултована српска.

Вучић је рекао да је део бриселских преговора био и то да РОСУ не може на север без дозволе локалног српског становништва и НАТО: „Не знам да ли су имали дозволу НАТО, али дозволу Срба нису“.

Наводни усмени договор је направљен између Ивице Дачића и Хашима Тачија, који су у приликом склапања Бриселског споразума обављали премијерске функције.

Јуче, међутим, нисмо успели да добијемо одговор од Ивице Дачића на питање шта је тачно „усмено“ договорио са Хашимом Тачијем у вези с овом темом.

РОСУ није био предмет разговора на тај начин када је одлучивано о томе да ли Срби треба да буду интегрисани у Косовску полицију. То није био део те приче – истиче Маја Бјелош за наш лист.

Према њеним речима, РОСУ је до сада неколико пута интервенисала на северу Косова – 2011. године када су Срби поставили барикаде на северу Косова, након чега су били на територији Зубиног Потока, када су хапсили Србе због убиства Енвера Замберија, косовског специјалца.

Шта подразумева тај усмени договор који су наводно направили српски и косовски званичници ми не можемо знати. Не можемо знати ни шта је прекршено ни на који начин јер просто не постоји никакав писани траг о томе шта је договорено и да ли је уопште нешто договорено – оцењује саговорница Данаса.

Она подсећа да је ту реч о наводном договору који је направљен још током мандата Кетрин Ештон.

Наводни договор односи се на то да РОСУ може да улази на север Косова, али у којим ситуацијама, када и како може то да се догоди, непознаница је. Изузетно је сулудо тако нешто чинити и саопштавати грађанима на тако ноншалантан начин, с обзиром на осетљивост ситуације – сматра Маја Бјелош.

Она напомиње да је у контакту и са Албанцима и са Србима на Косову и да нико апсолутно не зна ништа о таквом договору и његовом постојању.

Борко Стефановић, бивши шеф преговарачког тима Београда, истиче у изјави за Данас да током његовог мандата, када су специјалне полицијске снаге РОСУ интервенисале на северу Косова, није постојао никакав договор, ни усмени ни писмени, о условима за њихов улазак.

Косовска страна у то време свакако да не би пристајала јер би то тумачила као кршење њеног суверенитета. Дакле, када су Срби поставили барикаде на северу Косова, уласком РОСЕ био сам изненађен ја као и командант КФОР-а – истиче Стефановић за наш лист.

Чињеница је, међутим, да је из Европске уније у реакцији на улазак РОСУ на север Косова речено да је то ствар Србије и Косова и да би је тако требало решити, док је премијер Косова Иса Мустафа захвалио САД и међународној заједници на подршци.

Такође, за сада нема реакције од косовских званичника на тврдње српских о томе да је интервенција кршење усменог договора две стране, али нема ни званичног става НАТО о томе да ли су били обавештени о доласку РОСУ на север Косова.

Шта пише у Бриселском споразуму

У тексту Бриселског споразума не спомиње се специјална јединица косовске полиције РОСУ, већ да ће „на Косову постојати једна полиција, под називом Косовска полиција“. Све полицијске јединице на северу Косова биће интегрисане у оквир Косовске полиције, наводи се у тексту и даље образлаже како ће регионални командант полиције за четири општине на северу бити косовски Србин.