Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ ДАЛИ МИГ АЛБАНЦИМА да упадну на север!

0

Суботњи десант специјалаца РОСУ, који су спречили долазак воза из Београда, аминовала одлазећа администрација из Вашингтона. Приштина најављује рушење зида покрај моста на Ибру 17. фабруара.

02-amerika (1)_620x0

Фото: Тањуг

Суботњи десант специјалаца РОСУ, који су спречили долазак воза из Београда, аминовала одлазећа администрација из Вашингтона. Приштина најављује рушење зида покрај моста на Ибру 17. фабруара.

Специјалне снаге косовске полиције (РОСУ) прешле су у суботу на север Космета уз благослов Вашингтона, тако да су се информације које су имале српске обавештајне службе показале као тачне.

Овај десант унео је немир међу Србе, а додатне стрепње изазвала је јучерашња најава председника Скупштине Косова, Кадрија Весељија да ће зид у северној Митровици „пасти“ 1. или 17. фебруара (дан када је 2008. године једнострано проглашена независност)!

Да је суботња акција косовских снага, којом је заустављен воз из Београда и умало упаљен ратни пожар, имала подршку САД практично је потврдила и портпаролка америчке амбасаде у Приштини Мишел Шон:

– Поштујемо право Косова да брине о својој граници, чиме подржавамо деловање институција Косова и слање специјалних снага на прелаз Јариње како би зауставили улазак воза који је из Београда кренуо за Косово. Америка је признала Косово као независну и суверену државу и поштујемо њено право да одлучује ко и шта пролази преко његове границе.

Поводом кризне ситуације на релацији Приштина – Београд, европски комесар Јоханес Хан изјавио је јуче да се „не сме довести у опасност оно што је досад остварено у дијалогу“, а на питање новинара да прокоментарише изјаву српског председника Томислава Николића да би био спреман да упути и војску на Косово, Хан је рекао:

– Сви они који гледају уназад, не гледају напред.

Да у Приштини фигурирају стари планови о освајању севера упозорава шеф скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун, по коме су јединице РОСУ фактор дестабилизације:

– На север су доведене специјалне јединице и косовске безбедносне снаге, што сведочи да је Приштина припремила планове за брзи упад. Приштина је север ухватила у неку врсту потковице, снагама за брзи упад које имају и хеликоптере. Али, Београд треба веома рационално да приступи решавању ситуације, да не дозволи да га увуку у сукоб и да инсистира на демилитаризацији севера.

Према оцени Дрецуна, све ово има везе са међународним фактором и одлазећом америчком администрацијом која је била велика подршка Приштини. Он сматра да треба сачекати и видети како ће да се понаша нова власт у Вашингтону, од чега ће у великој мери зависити развој догађаја у вези с Косовом.

02-amerika (2)

А, ти догађаји могу бити ужарени. Тако Срби и најављено уклањање зида код моста на Ибру, као и датуме које је Весељи изабрао за ту акцију, виде као опасну провокацију.

– Тај 17. фебруар има додатну тежину и све то је изречено са намером да се створи револт међу српским становништвом. Бриселским споразумом договорено је да ће радове на пешачкој зони спроводити општина северна Косовска Митровица. Упозоравам званичнике Приштине да изјаве о рушењу потпорног зида изазивају узнемирење Срба и позивам их да никако не покушавају да то ураде насилним путем – одлучан је Горан Ракић, први човек северне Митровице.

ПОГАЖЕН ДОГОВОР О СПЕЦИЈАЛЦИМА

У Резолуцији 1244, као једино безбедносно присуство на КиМ помиње се „учешће НАТО“ чије јединице „морају да буду распоређене под јединственом командом и контролом и овлашћене да успоставе безбедно окружење за све људе на Косову, као и да олакшају безбедан повратак свих расељених лица и избеглица својим домовима“. Што се тиче РОСУ, при склапању Првог бриселског споразума 2013, када је договорено да се припадници српске полиције интегришу у косовски систем, усмено је прецизирано и да ове јединице не могу да долазе на север КиМ без одобрења НАТО и локалних самоуправа.

НАТО је јуче позвао Београд и Приштину да се уздрже од заоштравања ситуације. Портпарол Алијансе Оана Лунгескуто рекла је да мисија Кфора наставља да игра своју улогу, на основу резолуције 1244 СБ УН.

СЕРГЕЈ ЖЕЛЕЗЊАК, ФУНКЦИОНЕР ЈЕДИСТВЕНЕ РУСИЈЕ, О ИНЦИДЕНТУ

ВУЧИЋЕВИ ЈАКИ НЕРВИ СПРЕЧИЛИ СУКОБ

Само захваљујући мирољубивости и јаким нервима које је у критичној ситуацији 14. јануара испољило руководство Србије и лично премијер Александар Вучић, није дошло до избијања новог оружаног конфликта у центру Европе – оценио је јуче Сергеј Железњак, заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије и члан Комитета Државне думе за међународна питања.

По мишљењу руског парламентарца, суботњи инцидент потврђује да се припремају провокације усмерене на супротстављање променама које ће у политици САД и НАТО наступити после инаугурације Доналда Трампа:

– Сада, када тим новоизабраног председника САД још није на власти, важно је будно мотрити и пресецати дејства која подривају процесе решавања конфликата на Балкану. Хулитељски и демонски звуче изјаве косовских Албанаца да су „националистички и провокативни“ прикази фресака српских православних светиња на Косову којима је био украшен воз.

Железњак каже и да је руководство ЕУ 19. априла 2013. преузело одговорност за сарадњу Србије са косовским Албанцима, и „сада треба хитно да предузме све потребне мере како би се обезбедила слобода кретања и заштита права, части и достојанства Срба који живе на КиМ“.