Прочитај ми чланак

Влада националног јединства ПРЕВЕЛИК ЗАЛОГАЈ за политичаре у Српској

0

Влада националног јединства у Републици Српској у овом тренутку није могућа.

Фото: СРНА

Фото: СРНА

Без обзира на то што су власт и опозиција јединствени када су у питању „виши“ интереси РС, као што је показано приликом обележавања Дана РС, и једни и други се слажу да је, ипак „залогај“ какав је влада националног јединства за њих – превелик.

Опозиција поручује да не желе да буду „послушници“ Милорада Додика, док из власти одговарају да је опозиција изиграла све досадашње договоре и да је озбиљна сарадња са њима немогућа.

Нема Милорад Додик потребе да размишља о успостављању владе националног јединства. Њему треба влада која ће искључиво њега слушати. Све надлежности председника Републике је злоупотребио до те мере да је он практично контролни орган Влади РС. Можда би за РС у овом моменту била најбоља порука експертска влада, али би она била талац у рукама Милорада Додика, који би желео да и њоме управља – сматра лидер СДС Вукота Говедарица.

Председник ПДП Бранислав Бореновић каже да је врло тешко говорити о влади националног јединства у РС, јер би тада морало да се дође до кључне теме – где се налази економија РС, какво је стање по питању корупције и криминала и где су паре грађана РС.

Онда би одговор био јасан и дошли би до сучељавања у којем би морали да сносе одговорност они који су задњих осам година потрошили паре од Телекома и довели нас у ситуацију да смо најзадуженији у региону, да имамо више пензионера него запослених и да имамо врло тешку демографску слику. СНСД не може да прихвати чињеницу да је највећа одговорност на њима за тешко економско стање РС. Док се то не промени, било каква сарадња са њима није могућа – категоричан је Бореновић.

Из власти одговарају да је у ситуацији све чешћих притисака на РС и њене институције потребно јединство свих политичких партија у РС, али да је на тај следећи „ниво“, као што је формирање владе националног јединства, тешко прећи.
Марко Павић, Петар Ђокић и Милорад Додик

Република Српска се од стварања до данас налази под највећим притисцима са свих страна, не само унутар БиХ, већ и од стране међународне заједнице. Зао је добро да имамо јединство свих политичких партија са седиштем у РС по питању националних тема и интереса РС. Међутим, с обзиром на тренутно понашање опозиције, мислим да влада националног јединства није реална у овом тренутку. То се показало и у прошлости на појединим питањима, јер обично друга страна изигра споразум који постигнемо – каже потпредседник СНСД Марко Видаковић.

Неизводиво у РС

Потпредседник Социјалистичке партије Живко Марјанац каже да је влада националног јединства била неизводива у многим земљама, па мисли да изузетак није и Српска.

Сви смо национално опредељени што се тиче РС и сви ми комуницирамо, састајемо се, а када су крупне ствари у питању увек имамо јединство. Међутим, нормално је да се разликујемо и у неким ставовима, јер зато и постоје и власт и опозиција – каже Марјанац.