Прочитај ми чланак

СЕКЛИ ГЛАВЕ БЕБАМА, СИЛОВАЛИ, МУЧИЛИ… Нови докази против Рамуша Харадинаја

0

Рамуша Харадинаја (49) српски истражитељи у допуни истраге за ратне злочине терете за још 13 жртава, међу којима су и деца.

1

Рамуша Харадинаја (49) српски истражитељи у допуни истраге за ратне злочине терете за још 13 жртава, међу којима су и деца.

Некадашњи командант ОВК за Дукађини (Метохија) који је после привођења пуштен и налази се у Француској, према изјавама нових 30 сведока, неке од 13 жртава је и лично убио. Према његовом наређењу, како сведоче преживеле жртве, али и његови саборци, који су сада у програму заштите сведока, наредио је да се деца затворе у оборе, где су држана данима. Међу њима, јуна 1999, била је и беба млађа од годину дана.

Харадинајеви саборци су је бацили о зид импровизованог затвора, због чега је ова жртва трајно парализована. Иначе, злочини за које Харадинаја терете српски истржитељи су из јуна 1999, док му је у Хашком трибуналу, где је ослобођен 2012, суђено за злочине из 1998. године.

Свирепе злочине описао је шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, када је одсечена глава двонедељној беби средином јуна 1999. у Ђаковици, пошто су војници под командом Харадинаја упали у породичну кућу К. А.

– Један од припадника ОВК је упитао: Шта има за ручак?, на шта му мушкарац одговара: Има празан пасуљ. Други припадник ОВК опет га је упитао: Нема ни говедине, ни овчетине?, а мушкарац му одговара: Нема меса. Онда је извукао пиштољ из појаса и испалио два хица у двонедељну бебу у колевци, потом пришао, одсекао јој главу и њеном оцу рекао: Ето, сад имаш месо за пасуљ… – испричао је Ђурић.

Према изјавама сведока, некадашњих припадника ОВК, Хардинај је наређења за ликвидације најчешће издавао са речима: „Водите их код баца-Адема“. „Баца“ је израз поштовања, а Адем се односи на тада већ убијеног команданта ОВК Адема Јашарија.

Харадинај је, према сведочењима која су прикупили српски истражитељи, и лично силовао више жртава, међу којима су биле и девојчице. Директор Канцеларије за КиМ је прочитао оптужбе за најбруталније силовање, „када је Харадинај силовао малолетну Тафаи Нањимету у ђаковичком хотелу „Паштрик“.

– Одвели су 12. јуна 1999. око 18 часова малолетну Тафаи Нањимету у хотелску собу, где ју је најпре Харадинај тукао по глави и телу, а потом силовао. Након тога су је тукли и силовали и остали из ОВК, и то непрекидно 40 сати, све до јутра 14. јуна 1999 – саопштио је Ђурић.

Сведоци су описали и језива мучења цивила у хотелу „Паштрик“, где је био импровизовани затвор, у којима је понекад и Харадинај учествовао. Жртвама су одесцане уши, а затим су друге терали да их поједу. Већини мученика је урезано слово „У“ на тело и лице, што је било прво слово од УЧК (ОВК).

Заштићени сведок „81“ ову врсту мучења је описао и на Хашком суђењу Харадинају, Идризу Баљају и Љаху Брахимију. Они су тако жртве мучили и 1998. у логору Јабланица.

Жртве Харадинаја и његових саобораца били су Срби, Роми и Албанци који нису подржавали ОВК. Тако су крајем 1999. отели Весеља Мурисија и још четворицу Албанца које су након тога држали затворене у згради у Пећи. Весељ Муриси је успео да побегне, а остали су стрељани. Њихова тела су бачена у реку Бели Дрим, а меду жртвама је био и Џафер Ђука.

Институције Србије сада инсистирају на доказима који се односе на 1999, јер се Харадинај у Француској, а раније у Словенији где је био ухапшен и пуштен, бранио да му је у Хагу већ суђено и да је ослобођен.

САД: Наставити процес нормализације

Сједињене Америчке Државе позвале су лидере Београда и Приштине да наставе да разговарају и примењују оно већ договорено, укључујући и формирање Заједнице српских општина, наводећи да питање хапшења Рамуша Харадинаја треба решавати кроз институције.

Заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Брајан Ји рекао је да не би требало дозволити да тензије око хапшења Харадинаја омету процес нормализације и да треба поштовати правила и законе свих укључених.

Истрага трговине органима

Сведок Албанац који је био возач ОВК и учествовао у пребацивању Срба са Косова на север Албаније сведочио је да су браћа Рамуш и Даут Харадинај у зони Дукађини након окончања сукоба 1999. организовали хватање преосталих Срба и њихов транспорт у Албанију.

– Ми смо 19. августа са црвеним камионом „волво“ пребацили 10 или 12 Срба… Њих четворица су издвојена на северу Албаније у месту Бурељ и одведена у кућу која је личила на малу клинику… Рекли су ми да се тамо ваде органи и продају – сведочио је овај сведок.