Прочитај ми чланак

МОГЕРИНИ: Била сам врло забринута због воза, хвала Вучићу

0

Брисел -- Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је да је била "врло забринута" јер је ситуација са возом за Косовску Митровицу могла да ескалира.

Фото: Бета/ АП

Фото: Бета/ АП

Она је посебно захвалила Александру Вучићу на вођству које је показао у тешким тренуцима, што је, према њеним речима, премијеру Србије обезбедило основу да настави да се кроз дијалог залаже за интересе своје земље као и народа у региону.

„Врло сам била забринута због ситуације која је могла да ескалира. Моја порука је била да се избегне ескалација, да се уздрже од акције и реторике и да се види да заједничко залагање кроз дијалог даје резулате за обе стране“, нагласила је Федерика Могерини на крају Савета министра спољних послова ЕУ коме је председавала у Бриселу.

Она је поновила да је поводом суботњег инцидента, када су косовске оружане снаге РОСУ зауставиле воз који је кренуо из Београда ка Косовској Митровици, разговарала са премијером Србије.

Могеринијева је рекла да су напетости у односима Београда и Приштине високе, али и да обе стране показују одлучност и раде на процесу дијалога ради побољшања живота људи на терену.

Висока представница каже да је напредак који су Београд и Приштина постигли у дијалогу прошле године „историјски“ и да је као такав дијалог позитивно утицао на ситуацију у целом региону.

Истовремено, она је оценила да су обе стране и даље одлучне да тај дијалог наставе.

„Оно што је мени сада битно јесте да процес настави да доприноси бољитку људи и да обе стране договорено у дијалогу примене на терену. То понекад захтева тешке одлуке, али обе стрене су свесне својих избора који се праве у циљу добробити свих“, нагласила је висока представница ЕУ.