Прочитај ми чланак

Ердоган у шоку: Руска и сиријска авијација растерују Турке од Ал Баба!

0
© РИА Новости. Министерство обороны РФ

© РИА Новости. Министерство обороны РФ

Сиријско ратно ваздухопловство и Ваздухопловно-космичке снаге Руске Федерације извеле су низ заједничких ваздушних операција у северном сиријском граду Ал Бабу и његовој околини, приморавајући турску авијацију да прво смањи, а на крају и потпуно обустави своје акције у овом подручју.

Акције сиријске и руске авијације по положајима Исламске државе натерале су Турке да у потпуности обуставе своје операције у региону, пренео је утицајни палестински лист Алкудс Алараби, позивајући се на сиријске војне изворе.

У заједничкој руско-сиријској акцији, према наводима листа, учествују сиријски хеликоптери и авиони Су-22 и Су-24, као и руски хеликоптери „Ноћни ловац“ и „Крокодил“ који су недавно пристигли у сиријску авио базу Кувејрес двадесетак километара јужно од Ал Баба и авиони Су-34.

Раније, Министарство одбране Руске Федерације објавило је да је са Турском постигнут споразум о координацији ваздушних удара по терористима у Сирији и потписали меморандум о борбеној безбедности током својих мисија у сиријском ваздушном простору.

„Меморандумом су постављени механизми координације и интеракције између руских и турских авиона током напада на терористе, као и мере у циљу спречавања борбених инцидената у сиријском ваздушном простору“, наводи се у саопштењу Министарства.

Ипак, свесни да имају још само неколико дана прилику да освоје „раскршће северне Сирије“, Турци и даље покушавају да копненим ударима пробију одбрану Исламске државе у Ал Бабу. Након вишенедељних покушаја да продру у град са запада, претходних дана изведен је велики број безуспешних напада са истока.