Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОДГОВОРИО МИЛИЋКА НАПУСТИЛА СТУДИО Само идите, јавите се шефовима!

0

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић напустила је емисију телевизије Пинк, у којој је учестовала са премијером Србије Aлександром Вучићем и новинаром Миломиром Марићем.

milic odlazi_fНакон што је премијер Вучић оценио да је њена политика и све што је у емисији рекла упрено против интереса Србије, Милић је демонстративно отишла из студија.

Како је после тога речено, она је власнику телевизије Пинк Жељку Митровићу унапред најавила да ће напустити емисију…

Јелена Милић из Центра за евроатлантске студије рекла је током емисије да је њена невладина организација мета константних напада телевизије Пинк и листа Информер, а потом је упитала премијера Вучића зашто је она дошла у емисију, као и да Вучић својим конференцијама тим медијима даје легитимитет. 

Према њеним речима, Пинк и Информер крше закон, а Вучић је навео да „му не пада на памет да се меша у рад медија, јер су медији у овој земљи слободни“. 

Милићева је од Вучића захтевала да јавно каже да су организације цивилног друштва легитимни актери друштва и да могу заступају ставове које желе, “па и о Савамали“.

Милић је оценила да је забрињавајуће то што премијер није знао за изглед воза, те додао да злоупотребљена прича о угрожавању слободе кретања, јер се много мање ситнице детаљније договарају – попут таблица на Косову и Метохији.

Вучић је на то мирно одговорио да „њему нико не може да наређује осим грађана Србије“. Он је рекао да су односи са КФОР добри и да они чувају Србе и манастире јужно од Ибра, као и да је присуствовао „скоро свим преговорима са Aлбанцима у Бриселу“ и да нема нико ко је више пута то радио. 

– Наш је захтев био да никада РОСУ не дође на север без дозволе, а то се десило јуче јер су хтели да изазову сукобе. То што ми ви не верујте говори само добро о мени- рекао је премијер. 

Рекао је да се са косовским председником Хашимом Тачијем није састао и да није имао заказан састанак с њим. Такође, изнео је низ похвала на рачун директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, али је навео да је „узаврела страст“, да је још млад и да он мора често да му говори да се заустави. 

– Нећете ме убедити да је Гаврило Принцип крив за Први светски рат и нећете ме убедити да је воз крив- каже Вучић.

Говорећи о случају Харадинај Вучић је навео да уколико Србија гони оне који су починили злочине у Сребреници, „јер неко ко је убијао хицем у потиљак и клао није лице Србије“, исто тако ће и Рамуш Харадинај бити гоњен, а за његове злочине постоје „страшни докази“. 

Харадинај је ухапшен 4. јануара по налогу Србије из 2005. због сумње да је 1998. и 1999. починио ратне злочине над Србима и другим неалбанцима. Истрага против Харадинаја покренута је 2004. године. 

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине, али је 2012. ослобођен свих оптужби. 

Србија сада тврди да има нове доказе за његову умешаност у злочине против човечности 1998. и 1999. године на Косову.

Одговарајући на тврдње Јелене Милић да троје радикала треба изручити Хашком трибуналу, Вучић је рекао да лично сматра да је судија и правно и морално донео исправну одлуку да нису створени услови за изручење.

– Као председник владе сам у обавези да поштујем сваку одлуку коју суд донесе – додао је премијер.

Премијер Вучић је затим оценио да је њена политика и све што је у емисији рекла упрено против интереса Србије.

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић је након тога демонстративно напустила студио ТВ Пинк. Међутим по премијеровим речима то уопште није било изненађење.

– Још пре емисије Жељко Митровић ме је упозорио да ће Јелена Милић покушати да направи скандал и напусти студио. Е па нека иде…нек се јави својим шефовима да је извршила наређење- костатовао је Премијер Вучић, добивши за то громогласан аплауз.