Прочитај ми чланак

РЕН И МЕД убитачни за бронхитис!

0

Познато је да зими вребају разни вируси, па мало ко прегура ово годишње доба без прехладе. Уколико више од пет дана осећате малаксалост, јако кашљете, имате високу температуру и бол у плућима, вероватно вам је прехлада прешла у акутни бронхитис, који се најчешће јавља зими.

50242_shutterstock-156284285_630x0

Фото: Shuterstock

Познато је да зими вребају разни вируси, па мало ко прегура ово годишње доба без прехладе. Уколико више од пет дана осећате малаксалост, јако кашљете, имате високу температуру и бол у плућима, вероватно вам је прехлада прешла у акутни бронхитис, који се најчешће јавља зими.

Пре него што отрчите код лекара, помоћ можете потражити у народним лековима и чајевима, али ово не важи за труднице и дојиље, које обавезно треба да се консултују са стручним лицем.

Олакшава искашљавање

Прва на листи биљака које лече бронхитис јесте рен. Осим у исхрани, познато је да се рен још од средњег века користи као лековито средство у борби против многих болести. Због тога што подстиче варење и делује као диуретик, посебно га треба чешће користити у исхрани зими. У хладним данима, кад су појачане инфекције органа за дисање, рен је одличан савезник у борби против бронхитиса, упале плућа и прехлада. Садржи глукозинолате, једињења која разређују густ секрет и олакшавају његово избацивање, а она су управо заслужна и за препознатљив укус рена.

Ако имате неки од ових проблема, направите сами лек тако што ћете помешати две шоље меда, пола шоље наренданог ђумбира и пола шоље наренданог рена. Мешавину оставите да одстоји две недеље, а потом, ако кашљете, једите по једну кашику дневно сваког јутра. Уколико не можете да једете мешавину због јаког укуса, ставите једну кашичицу у чај и попијте. Иначе, поједина истраживања показала су и да рен због тога што садржи знатне количине глукозинолата повећава отпорност људског организма на рак.

Јагорчевина ублажава бол

Осим рена, и јагорчевина је од давнина позната као лек за искашљавање и бронхитис, а највише лековитих састојака има у свом корену. Ова биљка богата је витамином Ц, ублажава болове у плућима и олакшава избацивање слузи из бронхија. Искусни травари истичу да је у лечењу бронхитиса најделотворнији сируп добијен из корена ове биљке.

Мајчина душица, природни антибиотик

Током хладних зимских дана мајчина душица је један од најбољих природних антибиотика јер је доказано да тимол, етерично уље ове биљке, ефикасно лечи бронхитис и упорни кашаљ. Лековити састојци налазе се у њеном листу и цвету, а чај је најбоље припремати у затворној посуди јер мајчина душица
садржи лако испарљиве састојке. Чај припремљен у отвореној посуди нема лековитих својстава.

ЧАЈ: Две кашичице мајчине душице прелијте шољом кључале воде, оставите да одстоји пет минута
и процедите. Дневно пијте три шоље топлог чаја, а можете га засладити медом, који такође благотворно
делује на бронхије.