Прочитај ми чланак

ОГЛАСИО СЕ ЛАЗАНСКИ: Ако нас нападну Албанци, војска Србије мора ово да уради…

0

До сада смо имали две шансе да се с војском вратимо на Косово – у време мартовског погрома 2004. и после проглашења независности 2008. Али тада нисмо имали политичаре који имају ону ствар! Ако би нас албански терористи напали, морали бисмо одмах да тенковима изађемо на Ибар! Албанци су спремни да гину за Косово, а ми?! Косово не може да се сачува само мирним средствима

lazanski-720-37356

Ако Албанци поново изазову насиље на Косову и Метохији или покушају ново етничко чишћење, Србија би истог часа морала најодлучније да одговори заузимањем севера Косова! То за Информер истиче војно-политички коментатор Мирослав Лазански, који каже да не намерава да позива на ратове.

 

Морамо заштитити Србе на северу Косова и, уколико дође до насилних акција Албанаца, не можемо седети скрштених руку!
Мирослав Лазански, коментатор

Он, међутим, апелује да у случају таквог развоја ситуације Војска Србије са тенковима и бројним наоружањем дође до Ибра и поврати тај део јужне српске покрајине!
Србија, како истиче, не сме да понови грешке од великог погрома Срба 17. марта 2004. и незаконитог проглашења независности Косова фебруара 2008. године.

Кукавице нас водиле

У та два наврата, према мишљењу Лазанског, могли смо да повратимо бар север Косова, али то нисмо учинили због кукавичлука тадашње власти у Београду.
– Ако поново дође до насилних акција Албанаца, морамо заштитити Србе на северу Косова, не можемо седети скрштених руку! Током мартовског погрома 2004. НАТО трупе КФОР потпуно су се повукле. Могли смо тада тенковима да дођемо до Ибра и поставимо ту границу, бар тај део територије да задржимо. Ни другу прилику нисмо искористили 2008, јер смо имали политичаре који немају оно што мушкарац треба да има – наводи

Лазански и додаје да су наше претходне владе желеле питање Косова да реше мирним путем и преговорима, што није довољно:

– Албанци су спремни да ратују за Косово, а ми не! То је разлика. Чим имате национални проблем који није на време решен, одређена ситуација ће погодовати да то поново букне. Успешна спољна политика неке земље не може само да се базира на пацифизму и правним и дипломатским средствима. Ако немате одговарајућу војну силу која ће да подупре мирну дипломатију, ви сте лузер и нико вас не схвата озбиљно. Зато је, рецимо, важно што је премијер Вучић рекао да никад више неће дозволити да се Србима десе „Бљесак“ и „Олуја“, што је потпуно исправно!

Треба нам Путинов „благослов“

Пензионисани пуковник војне контраобавештајне службе Александар Петровић оцењује да би евентуално српско заузимање севера Косова било оствариво само уз „благослов“ председника Русије Владимира Владимировича Путина.

– Такво стање, с нашим тенковима на Ибру, могло би бити одрживо само ако нас Руси подрже. Путин је рекао да „Србију и РС нико не сме да пипне“, тако да није искључено да би били уз нас. Иначе, познато је да Албанци већ припремају нереде, обучавају војнике у НАТО камповима у Немачкој, а Американци их наоружавају – подвлачи Петровић.
С друге стране, професор Факултета безбедности Зоран Драгишић упозорава да би евентуална војна интервенција Србије, као одговор на албанску агресију, изазвала жестоку реакцију међународне заједнице.

– Оно што се толерише Албанцима никад се не толерише нама. Сигурно би дошло до реакције НАТО, САД, Немачке и осталих, а вероватно и војне, јер би то тумачили као удар на снаге КФОР. Једино ако би Албанци спровели план о етничком чишћењу Срба са севера Космета, такозвану Олују 2, улазак наше војске био би изнуђен, али једини могућ потез – напомиње Драгишић и додаје да би у том случају одговор Запада био језивији него 1999.

МОМИР СТОЈАНОВИЋ
БИВШИ ШЕФ ВБА

Ако Србија није у стању да војно брани макар север Косова, онда смо незрели као друштво и држава. Тек кад научимо да поштујемо себе, и други ће нас поштовати, то Албанци, рецимо, умеју да раде.

Сила најјачи аргумент

Љубан Каран, пензионисани потпуковник Контраобавештајне службе, уверен је пак да се Србија налази у одсудној ситуацији кад је реч одбрани Косова и да више нема где да попусти и да се повуче.

– Актуелни догађаји су уједно тест наше одлучности. Јасно је да на Косову можемо добити само оно што у случају потребе можемо војно бранити. Ситуација није добра, али то има и добре стране јер маске падају и намере постају провидне. Нама је војска сада најјачи аргумент и плашим се да губимо све ако се њега одрекнемо! – закључује Каран и напомиње да нам Кумановски споразум омогућава евентуалну интервенцију на КиМ.