Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ: „Aко НAТО на КиМ не ради ништа, нека се склони, сами ћемо“

0

Aко не испуњава своју улогу на КиМ, као у суботу око воза Београд - Косовска Митровица, НAТО је непотребан, рекао је председник Томислав Николић.

Фото: Србин.,инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.,инфо – Ненад Златановић

Николић је после седнице Националног савета за безбедност одговарајући на питања новинара рекао да је Србија контактирала све земље од којих зависи будућност човечанства и упозорила шта се дешава, указујући на могућност сукоба, који би иницирала Приштина, а који би се проширио на цео западни Балкан, а потом ко зна где…

„Очекујемо интензивне разговоре великих сила да видимо како даље – да ли Србија треба да настави да преговара о у оквиру једне Уније, која неформално, али признаје независност Косова, и под протекторатом велике силе, која се до сада увек трудила да покаже приврженост независности КиМ“ рекао је председник Србије.

Одговарајуићи на питања у вези појављивања РОСУ на северу Косова, Николић је рекао да нисмо добили објашњење и додао:

„Aко НAТО није испунио своју улогу, онда је, што се мене тиче, непотребан на територији КиМ…Онда нека се склони па ћемо да решимо само своје проблеме“.

На питање која је разлика између наших званичника и оних у Приштини, где и једни и други тврде да је Косово њихово, те да постоје линије од Краљева ка Косовској Митровици, Николић је рекао да се то не може спречи тако што ће се послати минери да побију децу

„Aко је парола Косово је Србија провокација ми ћемо наставити такве провокације“ рекао је и запитао да ли то значи да „треба да побијемо све оне који говоре да је Косово независно“.

„Таман посла ако би ратовали због манифестација својих жеља“ рекао је Николић, али и упозорио да сада због сваког потеза треба да водимо рачуна да ли ће Aлбанци побити Србе.

„У којој то држави је неоговорна одлука да се пошаље воз да одвезе путнике“, додао је и рекао да воз није био блиндиран, нити наоружан.

„Ми се не гледамо ‘преко пушке’. Јуче је Приштина нас први пут погледала ‘преко нишана'“, указао је Николић.

Он је додао да је и иначе имао већ договорен састанак са америчким амбасадором Кајлом Скотом за уторак и додао да ће вероватно доминантна тема бити ово што се сада дешава.

„Не знам разлоге зашто је тражио састанак, то је било пре седам дана“, прецизирао је председник државе.

Он је додао да више нема дијалога у Бриселу, „док се ово не рашчисти“.

Како је рекао, Европа нам дугује одговоре на многа питања, а Влада Србије је потпуно и спремна и јединствена да те одговоре потражи.

„Све док будем председик, трудићу се да ни са ким не ратујемо. Aко то не буде могуће, као врховни врховни командат преузећу одговорност за сваку своју одлуку. Унапред вам кажем, нећемо да ратујемо, није нам до рата и ово још увек третирамо као ситне провокације. Aли, ако нам Тачи прети да ће ући у Митровицу…“, није завршио Николић.

Он је на даља питања новинара рекао да изјаву Исе Мустафе да је све што се десило било уз сагласност запада види као знак да неко Србију ставља пред избор: „или ћете све прихватити што се од вас тражи или ћете да ратујете“.

„Е, па, ја сам тај председник који неће да прихвати све што траже“, рекао је Николић.