Прочитај ми чланак

МОМЧИЛО ТРАЈКОВИЋ: Неозбиљне игре нашим главама

0

Дешавања и тензије проузроковане успостављањем возне линије Београд - Косовска Митовица, Момчило Трајковић, лидер СПОТ-а оцењује као "незрелу политику, незрелих политичара." Он каже да српски народ јужно од Ибра од Београда, Приштине и међународне заједнице тражи да у "у име мира и заједничког живота проналазе мирна решења који би омогућила суживот народа на КиМ".

momcilo trajkovic

Дешавања и тензије проузроковане успостављањем возне линије Београд – Косовска Митовица, Момчило Трајковић, лидер СПОТ-а оцењује као „незрелу политику, незрелих политичара.“ Он каже да српски народ јужно од Ибра од Београда, Приштине и међународне заједнице тражи да у „у име мира и заједничког живота проналазе мирна решења који би омогућила суживот народа на КиМ“.

– Контекст оваквог понашања и једне и друге стране има своју позадину. Вучићу почиње предизборна кампања, док су Иси Мустафи, поготову након хапшења Рамуша Харадинаја, потребни потези који би ојачали његову крхку власт и показали да је његова влада патриотска и у функцији поновног верифиловања независности. Они функционишу као спојени судови. Да су Иса Мустафа и Хашим Тачи тражили бољи потез Београда, бољи не би добили – каже Трајковић.

Он истиче да у „у овој ровитој ситуацији правити цирkус од воза могу само неинтелигентнији људи.“

– Или им је то можда била намера? Нама не требају ни српски, ни албански, ни руски, ни амерички, ни турски воз. Нама треба нормалан воз којим ће се возити људе којима је то потребно! Реакција албанске стране ме не чуди, али је о томе требало размишљати када су тако олако потписали Бриселски споразум којим је нажалост, у највећем подржана независност Косова. Гурати Србе са севера у интеграције у косовске институције, укидати полицију, судство, јачати косовску локалну власт на рачун српске локалне власти, није ништа друго него потпора албанској независности. А за то време, кроз имплементацију тог истог споразума спроводи се све оно што жели косовска страна, док оно што је корисно за Србе остаје нереализовано. Ко је за то крив, него наша неспособна власт, или можда је то тако договорено?

– Наводно чуђење Вучића о ономе што се данас дешава манипулација Србима са Косова и Метохије, посебно нас јужно од Ибра. То да ће нас Вучић бранити, ако нас, не дај Боже, нападну Албанци је игра са судбином народа. Нас не интересује Србија у којој ћемо ми нестати са ових простора, да би овде дошли неки други Срби који би уместо нас чували Косово – закључује Момчило Трајковић.