Прочитај ми чланак

ДОДИК: Неприхватљива оцена Изетбеговића о настанку РС

0

БАЊАЛУКА - Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је за РС трајно неприхватљива оцена Бакира Изетбеговића и његових сарадника да је Српска "настала на геноциду".

Додик саопштио референдумско питање / Sputnik Србија - Вести, Аналитика, Радио

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је за РС трајно неприхватљива оцена Бакира Изетбеговића и његових сарадника да је Српска „настала на геноциду“.

„То показује амбицију Бакира Изетбеговића да је он Босна – наравно да он није БиХ. Нека му је сретно у тој Босни у којој он јесте Босна“, рекао је Додик данас новинарима у Трну код Лакташа, преносе бањалучки медији.

Он је истакао да Бакир Изетбеговић овде није БиХ, већ само бошњачки члан Председништва БиХ, како је то и речено и ништа више.

Говорећи о веб страници Председништва БиХ на којој се налази говор Бакира Изетбеговића са презентације пројекта „Геноцид над Бошњацима 1992-1995“, у оквиру кога се, између осталог, наводи да је у Приједору почињен геноцид, што ниједна правосудна институција није потврдила, Додик је рекао да је овакав Изетбеговићев иступ велика злоупотреба, којом треба да се баве други.

Он је оценио да је очигледно да је било злочина и нико не може то да порекне, али све ово време бавећи се тим питањем говори колико су неки разочарани или острашћени у том погледу.

Додик је рекао да би за сваки ратни сукоб, па и овај који се десио у БиХ, било довољно да они који су одговорни за страдање одговарају. Он сматра да се и тај процес приводи крају.

Сада се, како је навео, чује и види нови политички процес који иде за тим да неке људе, односно читав један народ, доводе у позицију да га оптуже или призивају неке карактеристике које не стоје.

„Наравно да се није десио геноцид, без обзира на амбицију Бакира Изетбеговића којег сам видео тамо са Насером Орићем, јер он сматра да то има право и да то за Бошњаке не би требало да буде никакав проблем. Ја морам да кажем да су то чисте измишљотине што се тога тиче и не може се говорити о геноциду, али се може говорити о страдању којег је било на свим странама“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је чињеница да у Сарајеву никада нису испитани Казани и много чега другога шта се тамо Србима дешавало, што говори о томе да постоји скривена намера са њихове стране и игнорисање страдања других, а само фаворизовање својих страдања.

Изостала реакција на воз, постоје различити аршини

Додик је поводом заустављања воза који је из Београда после 18 година кренуо за Косовску Митровицу, да ли је могуће да слобода кретања за једне постоји, док за друге не постоји.

Он је за Радиотелевизију Републике Српске рекао да је очигледно да постоје различити аршини.

„Да ли је могуће да у условима када дневно прође више од 50 аутобуса са Косова који иду у Западну Европу, неометани било чим, да је сад одједном проблем воз који иде до Косовске Митровице. Мени су овде познати ти сценарији – да су покушали Албанци са Косова да то искористе како би се обрачунали са преосталим Србима тамо“, истакао је Додик.

Он је навео да из свог искуства може да каже да је спрега тих власти из Приштине и међународног фактора на тим питањима видљива.

„Пошто нисам видео ниједну оцену нити реакцију на то да је спречена слобода кретања за коју се они залажу и да воз није могао да уђе у Косовску Митровицу, показује да постоје различити аршини“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је бивши амбасадор Велике Британије у Сарајеву Чарлс Крафорд, када је отишао у пензију, рекао да међународна заједница има различите критеријуме и да једне критеријуме на исту ситуацију употребљава на потпуно различите начине.

„Па су рекли да у БиХ постоји сукоб међу народима и да они ратују и да има силовања у тим сукобима, да се не подносе, али има да ћуте и остану заједно. А, онда су на Косову рекли исто тако – ето Срби и Албанци се не подносе, ратују, силују између себе, али има да се разиђу, јер је неподношљиво, а онда направе од Срба тамо мањину и покушавају то да легализују“, нагласио је Додик.

Председник РС је подсетио да је премијер Александар Вучић рекао да никада више Срби било где живели неће доживети „Олује“.

„Уверен сам да неће доживети ни у овом делу четири општине Косова, где је претежно српско становништво“, додао је Додик.

Додик: Јавно ћу се одрећи пасоша БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да су званичници одлазеће америчке администрације настојали да спрече његов одлазак у САД, јер он није желео да тргује интересима РС.

Такође је најавио да ће се јавно одрећи пасоша БиХ, јер има путну исправу Србије коју ће користити.

„Од мене је тражено да одустанем од иницијативе у вези са Уставним судом БиХ, да престану активности у вези са доношењем закона о Уставном суду БиХ и да се оградим од политике СНСД-а око нашег документа политичке процене, а што сам ја одбио“, рекао је Додик новинарима у Трну код Лакташа, преноси Фена.

Додик неће присуствовати инаугурацији будућег председника САД Доналда Трампа пошто није добио америчку визу.

Он је рекао да верује да ће садашњи амбасадор САД у БиХ врло брзо отићи из БиХ, након чега ће се створити услови за добијање визе за САД.

На питање да ли је размишљао да са пасошем Србије затражи визу за САД, Додик је рекао да је сигурно да пасош БиХ неће користити у наредном времену и да ће га се јавно одрећи, поручивши да ће користити пасош Србије који има.