Прочитај ми чланак

„Ратне игре Приштине – напад на воз, сукоби ширих размера“

0

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Приштина припремала ратне игре и да је био план да се воз из Београда заустави и започну сукоби ширих размера.

aleksandar-vucic-1-06-n-s

Вучић је на ванредној конференцији за медије казао да је јутрос кренуо „путнички воз, не тенк или оклопно возило, који је требало да спаја људе и градове у складу са законима свих земаља света и вредностима ЕУ“, али су онда, како је рекао почеле да се дешавају „невероватне ствари“.

„Специјалне снаге састављене искључиво од Албанаца покушале су да минирају део пруге, али то нису урадили на прави начин, онда су послали Албанце са дугим цевима на подручју Подујево-Орлане-Вучитрн који су на Јарињу требало да зауставе воз и ухапсе машиновођу и путнике воза и тиме доведу до великих сукоба“, казао је премијер и додао:

„Окупили су се Срби који живе на том подручју и окружили Албанце, а Албанци су послали мимо одобрање НАТО, или било чијег одобрења, 17 оклопних возила са специјалним јединицама РОСУ са циљем да испровоцирају сукоб већих размера“.

Премијер је рекао да је донео одлуку а заустави воз и избегне сукобе..

„Моја одлука је била, и њом се поносим, да зауставим воз у Рашки да би сачувао слободу наших људи, да би сачувао мир и избегао сукобе“, истакао је он.

Вучић је рекао да је обавестио високу представницу ЕУ за спољну политику Федерику Могерини да је разочаран реакцијом ЕУ на догађаје на Косову.

„Током вечери обавестићемо Русију, сутра и Кину и потпредседника САД, обавестићу их да је Приштина припремала ратне игре“, додао је он и поручио да Србија жели мир.

„Србе позивам да остану мирни, а моје последње упозорење и молба Албанцима на Косову и Метохији је да не покушавају да нападну Србе Оружјем јер Србија то неће дозволити“, закључио је премијер Србије који се вратио на хитну седницу Бироа за координацију служби безбедности.

На Јарињу је појачано присуство припадника косовске полиције због који ће контолисати воз који из Београда иде за Косовску Митровицу. Воз од 16:30 стоји у Рашкој.

Специјалне јединице косовске полиције РОСУ налазе се и на северу Косова. У колони се налази више оклопних возила, а медју њима и два њихова камиона.

Они су стигли у Доње Јариње, где се налази и железничко стајалиште на прузи Рашка – Косовска Митровица.

Ради се о возилима специјалних јединица косовске полиције, која нису са севера Косова.

У косовској полицији потврђено је да су специјалне јединице полиције за деминирање током дана контролисале пругу на северу Косова након што се на друштвеним мрежама појавио снимак како непознате особе постављају експлозив уз шине на непознатој локацији и претња да је експлозив намењен возу Београд-Косовска Митровица.

Воз из Београда кренуо је раније данас ка Косовској Митровици по први пут после 18 година.