Прочитај ми чланак

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Црну Гору држи шачица кулака и пљачкаша

0

Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије казао је ноћас да Црну Гору "држи шачица кулака (сеоских богаташа) који су је опљачкали и обогатили се преко ноћи". Амфилохије је то казао током служења молебана у храму Христовог васкрсења у Подгорици, после дочека такозване православне Нове године, односно Нове године по старом, Јулијанском календару.

„Јужнословенски комунизам, као једна велика идеја, није успела зато што није било Божијег благослова. Зато што се темељила на убиству Бога у људима. Зато је све што су стварали њени синови отето, опљачкано је“, казао је митрополит Српске православне цркве у Црној Гори, а преносе подгорички медији.

По његовим речима, то је случај са свим јужнословенским народима, па и са Црном Гором.

„Данас у Црној Гори имамо шачицу кулака, богаташа који су је опљачкали и обогатили се преко ноћи опљачкавши и отевши оно што није њихово. Њихови оци су убијали буржоазију, а они су сада нова буржоазија. Граде нову будућност на отимању, братоубиству“, рекао је Амфилохије.

Митрополит, који је оштар противник чланства Црне Горе у НАТО-у, осврнуо се у обраћању и на то питање и Северноатлански савез и нови светски поредак упоредио с „крсташким ратовима, инквизицијом, Наполеоном, фашизмом, нацизмом, комунизмом…!“.

„Оно што су радили крсташки ратови, инквизиција, Наполеон, фашизам, нацизам и комунизам, то је оно што сада овај нови глобални поредак ради. Истим путевима, истим методама, новим правилима, бомбардовањима Србије и Црне Горе, отимањем Косова и Метохије“, навео је Амфилохије.

Поменуо је став да је црногорско признање Косова „највећа и страшна издаја Црне Горе“.

Око стотину људи синоћ је по хладном времену у центру Подгорице дочекало Нову годину по Јулијанском календару.

Дочек је организовао опозициони Демократски фронт (ДФ), а придружио им се и некадашњи премијер СР Југославије Момир Булатовић.