Прочитај ми чланак

КУСТУРИЦА О ПОРЕЂЕЊУ AНДРИЋА СА ХИТЛЕРОМ Проблем других што немају таквог великана

0

Прослављени режисер реаговао је на испаде појединих бошњачких интелектуалаца који су прогласили дело нашег јединог нобеловца "геноцидним", на промоцији књиге Русмура Махмутћехајића "Aндрићевство: Против етике сјећања" у Мостару.

Фотографија преузета са веб портала novosti.rs

Фотографија преузета са веб портала novosti.rs

О томе су за Политику причали и писац Владимир Кецмановић и историчар књижевности Станиша Тутњевић.

 „Иво Aндрић је био у Хрватској напредној младежи и у Младој Босни, покрету који је револуционисао стање ропске Босне и у пракси је одговарао свим европским покретима који су мењали свет“, овако почиње коментар Емира Кустурица на проглашавање Aндрића „геноцидним“, а што се догодило на промоцији књиге Русмура Махмутћехајића „Aндрићевство: Против етике сјећања“ у Мостару.

„Aндрић је почео да пише поезију у затвору и постао је највећи писац. Као такав није служио нацији, него књижевности, и највећа је флоскула назвати га расистом. Историја ће погазити овакве нападе на нашег нобеловца. То су напади који потичу од квазиинтелигенције. Лик Aвдагине Фате ја сам налазио код Дон Кихота. То је снажан лик жене којим Aндрић осликава племенитост муслимана. Потребно је време да један народ добије писца као што је Aндрић и можда је проблем других што немају таквих великана“, закључио је Кустурица.

Књижевни историчар Станиша Тутњевић каже да ови напади нису толико нови, јер је још пре десет година објављен зборник радова са једног скупа у Тузли, где је Aндрић био оптужен за геноцид.

Писац Владимир Кецмановић каже да да траје антикњижевна харанга против најзначајнијег српског и балканског књижевника.

„На ове бесмислице не треба трошити речи“, поручује Кецмановић.