Прочитај ми чланак

ДИКОВИЋ: Имаћемо јаку војску

0

БЕОГРАД - Опремање Војске Србије у функцији је безбедности грађана Србије, а никоме никаква претња, поручио је данас начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Држава не може истовремено да унапреди наоружање и опрему војске и стандард њених припадника, а за две до три године имаћемо јаку војску, казао је Диковић за РТС и нагласио да нема војних претњи по безбедност Србије и не постоји трка у наоружању.

vojska_srbije_ministarstvo_odbrane

БЕОГРАД – Опремање Војске Србије у функцији је безбедности грађана Србије, а никоме никаква претња, поручио је данас начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Држава не може истовремено да унапреди наоружање и опрему војске и стандард њених припадника, а за две до три године имаћемо јаку војску, казао је Диковић за РТС и нагласио да нема војних претњи по безбедност Србије и не постоји трка у наоружању.

„Све што је добро, то је и скупо. А војска је скупа, али војска је и добра и у њу треба улагати“, истакао је Диковић и додао да је добро што се јавност занима за опремање војске.

Оружје производити у Србији

„Са набавком авиона ‘миг-29’, са увођењем у употребу школског авиона ‘ласта’, са модернизацијом борбеног авиона ‘орао’, ми спасавамо српско ратно ваздухопловство и српског пилота“, истакао је Диковић у интервјуу за емисију „Дозволите…“ и нагласио да Србија никоме не прети.

„Наше опремање је искључиво у функцији безбедности грађана Србије, а никоме никаква претња. Али истовремено је и стварање способности за одговор некоме ко би желео да угрози безбедност Србије и разори је, као што се у историји често дешавало“, рекао је први човек Војске Србије.

Диковић је истакао да није стратегијско опредељење Србије да купује оружје са светског тржишта, већ да се оно произведе у земљи, и да се изгради способност домаће одбрамбене индустрије да што више производи.

„Као резултат тога, ми очекујемо већ у 2017. години увођење у оперативну употребу ракетног система ‘морава’ са којим можемо да се поносимо, очекујемо борбено возило ‘лазар’ који развијамо већ десетак година и већ се код неког јавља нестрпљење“, указао је Диковић и додао да се таква возила у много јачим земљама развијају и по 15 или 20 година.

„Велики је успех што ћемо за 10 или 11 година од почетка развоја имати ‘лазара’ у нашој војсци, што ћемо за нешто краћи период имати топ хаубицу ‘нора’ која има велики домет и која је у апсолутној равни са оружјима из света тог калибра“, нагласио је начелник Генералштаба ВС.

Најавио је и да ће у 2017. години 3.000 војника бити опремљено најсавременијим наоружањем и опремом, системом веза и балистичком заштитом – тако да ће припадници Војске Србије бити опремљени као и припадници најсавременијих армија у свету.

Нема претњи по безбедност Србије

Диковић је рекао да се не може истовремено побољшати стање наоружање и војна опрема и статус и стандард припадника војске.

„Сада смо изразили тежиште на наоружање и опрему. У наредном периоду паралелно ће ићи и раст стандарда припадника војске и за две до три године ми ћемо имати јаку војску“, истакао је Диковић.

Етнички и верски екстремизам, а на првом месту тероризам, највећи су безбедносни изазови за Србију, каже генерал.

„Дневно пратимо стање по питању угрожавања безбедности Србије и припремамо се за адекватан одговор“, нагласио је Диковић и додао да све снаге безбедности Србије размењују информације и прате индикаторе терористичких дејстава.

Говорећи о миграцијама као безбедносном ризику, генерал Диковић је рекао да су војска и полиција изашле на границу да би смањиле ризик по грађане Србије и контролисале ко долази у нашу земљу.

Диковић је истакао да не постоје војне претње по безбедност Србије и прокоментарисао изјаве појединих политичара из региона о трци у наоружању и да Србија некоме прети.

„Република Србије не представља претњу никоме. Не зато што је нејака, или зато што није кадра да прети, већ због тога што се политика Србије заснива на мирном решавању проблема, на дијалогу и на цивилизацијском начину решавања проблема, којих има. Наравно, стратегијски напред ка Европској унији“, објаснио је Диковић.

Говорећи о међународној војној сарадњи Диковић је рекао да Војска Србије сарађује са армијама које су боље или приближно добре као наша војска, а да нас последњих година „вуку за рукав да сарађујемо“.

Диковић каже и да је успех војске у 2016. години велика војна вежба „Морава 2016“ у којој је учествовало више од 13.000 припадника војске, а са циљем да се провере главне одбрамбене снаге ВС.

„Уочили смо и одређене недостатке и ових дана се то исправља“, указао је генерал.

Диковић је недавно потписао ноту о приступању борбеној групи Европске уније ХЕЛБРОК, коју чине Грчка, Кипар, Румунија, Бугарска и Украјина.

„Одговор на глобалне претње мора бити глобалан. Тероризам је као претња такав да се морате удруживати. Друго, Србија је јасно опредељена за улазак у ЕУ и то повлачи и одређене обавезе“, казао је начелник Генералштаба ВС.

Диковић је објаснио да у техничком споразуму који је потписан јасно стоји да земља чланица борбене групе може да се позове на национална ограничења и да не учествује у активностима борбене групе који нису у складу са њеним интересима.

Начелник Генералштаба ВС је рекао и да треба више радити на унапређењу положаја пензионисаних војних лица, ратних војних инвалида, ветерана и породица погинулих припадника војске.

„Није све у новцу, има нешто и у пажњи, у посетама“, указао је Диковић.

О деловању синдиката

На питање како деловање синдиката утиче на оперативне и функционалне способности војске, Диковић је одговорио да те две ствари нису повезане „нити у смислу слабљења тих способности, нити у смислу јачања тих способности“.

„Деловање синдиката у војсци је регулисано законима и Правилом службе Војске Србије, које наводи чиме синдикати не могу да се баве“, указао је Диковић.

Рекао је да је на основу свакодневне комуникације с припадницима војске закључио да су, без обзира на то да ли су они чланови синдиката или не, сви спремни за извршавање својих задатака.

Диковић је рекао и да су чланови синдиката људи који раде у војсци и да они имају право да изражавају незадовољство својим статусом, али да је противник да се то ради на протестима на улици.

„Све је дефинисано у војсци и свако незадовољство можете изразити код претпостављеног старешине и са њим причати о томе. Путеви решавања тих проблема воде од тог најнижег кадра коју руководи и командује, па до највишег“, објаснио је генерал.

Начелник Генералштаба је рекао и да је смањење зарада и висине дневница за припаднике војске сигурно изазвало незадовољство у војсци, али да су то мере за економску стабилизацију државе од које ће сви имати користи.

„Добро је да припадници Министарства одбране и Војске Србије деле судбину људи из других делова државне администрације, јер се финансирамо из државне касе, државу је потребно економски ојачати и дневно се ради на томе да нам свима буде боље“, закључио је Диковић.