Прочитај ми чланак

СТУДЕНТИ ПОЛИЦИЈСКЕ АКАДЕМИЈЕ МИНИСТРУ ПОЛИЦИЈЕ: „Опомена пред тужбу!”

0

Свршени студенти Криминалистичко-полицијске академије упутили су министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу отворено писмо.

4

Свршени студенти Криминалистичко-полицијске академије упутили су министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу отворено писмо. 

Садржај писаа преносимо у целости:

Република Србија
Министарство унутрашњих послова
министру др Небојши Стефановићу

ОТВОРЕНО ПИСМО

Поштовани господине Стефановићу,

Шаљемо Вам ово писмо као подсетник на катастрофално стање у које је запао високополицијски кадар који уместо да решава кривична дела и подиже стање безбедности грађана Србије, седи кући незапослен, ради на трафикама или обавља послове за које се није школовао чиме се потпуно деградира његова личност и полиција такође.

Пре више од годину дана, стајали смо иза Вас на Криминалистичко-полицијској академији, у почасном воду, као свршени дипломци, најбољи у класи, за које сте рекли да ће у МУП-у имати места, јер смо се показали и доказали као најбољи током студија. Држава нас је школовала 4 године. Плаћала нам део смештаја, хране, куповала књиге из којих смо учили, давала нам стипендију у износу од 10 000 динара месечно. Господине министре, у сваког од нас сте уложили преко 20 000 евра, а с обзиром да нас је тридесетак незапослених то је бачених преко 600 000 евра!

То су паре грађана Србије, пореских обвезника, који су те паре дали да би били сигурнији, а не да не могу да виде полицајца на улици недељама, јер су они на Бироу за запошљавање.
Неке од нас сте запослили у октобру, њих 25 омаловажавајући наш и њихов труд и рад, поставивши им услов да раде са средњом стручном спремом, деградирајући диплому Академије и стављајући их у ранг полазника Центра за основну полицијску обуку који ту обуку заврше за годину дана.

Слажемо се да систем каријерног напредовања треба да постоји, али ми нисмо могли да бирамо, нити икога да терамо да нам да на потпис уговор у којем пише да ћемо бити запослени са стручном спремом коју смо стекли. Јер, за то сте нас и школовали, зар не? Да имате школоване криминалисте, будуће инспекторе и старешине, а не васпитачице, мегатрендисте и њима слични.
И то није био крај, већ сте покушали да нас на мала врата уведете у МУП у тзв. „помоћну полицију“ да ми, који смо се четири године школовали, будемо „помоћници“ курсистима. И овим путем Вам се захваљујемо што сте предложили стављање ван снаге ову срамну уредбу.

Господине Стефановићу, алармирамо Вас да под хитно нешто предузмете, јер ми полако губимо стрпљење, добијали смо разна обећања, чекали смо дуже од годину и по дана, више не можемо. С обзиром да са дипломом Криминалистичко-полицијске академије не можемо нигде другде да се запослимо, а да сте се уговором обавезали да са нама заснујете радни однос у звању у складу са стеченом стручном спремом, нека ово писмо буде и опомена пред тужбу. Подсећамо Вас да сте ове године буџетом МУП-а планирали чак милијарду и двеста милиона динара за изгубљене спорове.
Жељно очекујемо Ваш позитиван одговор,

С поштовањем,
свршени студенти КПА у Београду,
13.01.2017. године

Уколико вам није позната материја и проблем, овде се мозете дубље информисати: Проблем високошколског кадра у МУП-у