Прочитај ми чланак

СТРАШНО: Сељацима плене земљу због пореза?

0

Дуг пољопривредника за доприносе за обавезно социјално осигурање достигао је скоро 90, 8 милијарди динара, без камата, а Пореска управа је због тога у току 2016. године донела 31 решење о принудној наплати пореза из непокретности (земљишта).

20110706_public_shutterstock__Di003088232_1000x0

Фото: Shutterstock

Дуг пољопривредника за доприносе за обавезно социјално осигурање достигао је скоро 90, 8 милијарди динара, без камата, а Пореска управа је због тога у току 2016. године донела 31 решење о принудној наплати пореза из непокретности (земљишта).

У поступцима принудне наплате пореза из непокретности донето је једно решење о продаји и још једно о преносу непокретности (земљишта) у својину Републике Србије, кажу у Пореској управи.

Предмети принудне наплате код пољопривредника могу бити покретне ствари, непокретности, новчана потраживања, зарада, односно пензија и готов новац.

На основу Закона о пореском поступку и пореској администрацији, Пореска управа обвезнику, па и пољопривреднику, који, у целости или делимично, није платио порез, шаље опомену о врсти и износу пореза, којом му налаже да доспели порез плати одмах, а најкасније у року од пет дана од дана пријема опомене, наводе у тој институцији.

„Опомена садржи поруку пореском обвезнику да у року од пет дана може са Пореском управом да расправи сва спорна питања у вези врсте и износа пореза доспелог за наплату“, наводи се у писаном одговору из Пореске управе.

Иначе, Пореска управа почиње поступак принудне наплате пореза доношењем решења о принудној наплати пореза, ако порески обвезник, па и пољопривредник, није платио порез у року из опомене, сходно Закону о пореском поступку и пореској администрацији.

У Пореској управи наглашавају да према пољопривредницима немају другачији третман у односу на друге категорије пореских обвезника, када је у питању принудна наплата пореза.

У Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање (РФ ПИО) истичу да у складу са Законом о ПИО, осигураник који сам плаћа допринос за пензијско и инвалидско осигурање, ако нису уплаћени сви доспели износи доприноса – права из ПИО остварује и користи сразмерно периодима осигурања за које су уплаћени доприноси.

Фонд обуставља трећину месечног износа пензије, све док се на тај или други начин не намире неуплаћени доспели износи доприноса.

По намирењу неуплаћених доспелих износа доприноса, права из ПИО се остварују на основу укупног стажа, почев од дана стицања права.

Иначе, осигураници из категорије пољопривредника остварују право на пензију по истим условима као и сви остали осигураници, што значи да им је у 2017. години потребно минимално 15 година стажа осигурања за који су плаћени доприноси, као и 65 година живота за мушкарце, односно 61 година и шест месеци за жене, да би остварили право на старосну пензију.

Услов за превремену старосну пензију у 2017. години за мушкарце је 40 година стажа осигурања и најмање 56 година и четири месеца живота, а за жене 37 година и шест месеци стажа осигурања и 55 година и осам месеци живота.

Према подацима закључно са 30. новембром протекле године, у Србији има 194.107 пољопривредних пензионера и они чине чине 11,2 одсто од укупног броја пензионера.

Просечна пољопривредна пензија за њих износи 10.485 динара.

Колика це бити пензија земљорадника зависи од дужине улагања и висине основице на коју су плаћени доприноси.

Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање прописана је основица на коју они плаћају допринос, а највећи број осигураника пољопривредника мора допринос да плаћа на најнижу основицу која је прописана тим законом.

Најнижа основица за 2016. годину износила је 22.449 динара.

Иначе, на проблем нередовног плаћања доприноса недавно је указао министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић приликом представљања измена закона из области пољопривреде у Скупштини Србије.

Он је тада рекао да ће бити реформисан систем доприноса за пољопривреднике и да ће се доприноси плаћати на основу прихода.

Навео је да велики број пољопривредних газдинстава има велике дугове по основу доприноса за пензијско осигурање.

Недимовић је нагласио и да је тешко разумети како су обавезу уплате исте висине доприноса за пензијско осигурање до сада имали власници пола хектара земље и они са 100 хектара.