Прочитај ми чланак

Пекинг поручује Трампу: Провоцираш рат!

0

Рексу Тилерсону, којег је новоизабрани амерички председник Доналд Трамп именовао за државног секретара САД, боље би било да пази на свој језик, упозоравају данас кинески медији уз оцену да су Тилерсонове претње да се Кини ускрати приступ острвима у Јужном кинеском мору "ратнохушачка реторика".

kina-zastava

Кина јасно поручила САД-у да не провоцира са ратнохушачком реториком

Кинекки државни лист „Чајна дејли“ сматра да уколико би Тилерсон деловао у складу са својим претњима, то би „поставило курс за разоран сукоб између Кине и САД“.

– Осим уколико Вашингтон не планира да води рат великих размера у Јужном кинеском мору, било какви други приступи да се Кини ускрати приступ острвима били би лудачки – наводи кинески „Глобал Тајмс“.

Тилерсону би, додаје тај лист, било боље да „простудира нуклеарне стратегије уколико жели да примора велику нуклеарну силу да се повуче са својих територија“, преноси АФП.

Оба листа су се, међутим, сагласила да је прерано рећи да ли Тилерсон својим претњама „више лаје него што уједа“.

– Остаје да се види у којој мери ће се његови ставови против Кине преточити у циљеве америчке спољне политике – пише „Чајна Дејли“.

С друге стране, „Глобал Тајмс“ упозорава да то не значи да би Трампова администрација требало да мисли да Пекинг није чуо, како каже, антикинеску реторику једног од чланова њиховог тима.

Тилерсон, који је и бивши извршни директор нафтног гиганта „Ексон мобила“, рекао је недавно да Вашингтон мора да упути јасан сигнал Кини да њена изградња острва у Јужном кинеском мору мора да престане.

Он је у сведочењу пред Комитетом за спољне послове Сената, који треба да му потврди постављење на нову функцију, рекао и да САД Пекингу морају јасно ставити до знања да Кини неће бити дозвољен приступ овим острвима.

Тилерсон сматра да је кинеска градња острва и постављање војних капацитета на њих „сличнна руском преузимању Крима“.