Прочитај ми чланак

НАРОД ЈЕ ЖЕЉАН СЛОБОДЕ: Да ли је Француска спремна за Марин Лепен?

0

Марин Лепен и њене присталице надају се да ће она постати председница Француске. Има доста оних који подржавају председницу Националног фронта, као на пример у једном предграђу Париза које смо посетили.

5

Марин Лепен и њене присталице надају се да ће она постати председница Француске. Има доста оних који подржавају председницу Националног фронта, као на пример у једном предграђу Париза које смо посетили.

Зима се увлачи у кости. Али, Лоран Сале стоји на пијаци. Смрзнутих руку дели летке на којима се види лик Марин Лепен, председнице Националног фронта. Највећи број пролазника прође поред њега, али понеко се и заустави и дозволи да му летак склизне у торбу у којој носи сир или поврће. Лоран покушава да са једним тамнопутим младићем поразговара о политици, док га једна жена љуби у образ и доноси му чашу вина да наздраве за Нову годину. „Видим промену код људи које срећем“, каже Лоран. Он се учланио у Национални фронт пре три деценије, када је имао 16 година. „Много мање се супротстављају, јер су престали да нас се плаше. Сада на нас гледају као на изабране носиоце дужности.“

Иако је Национални фронт већ дуго чврсто на француској политичкој сцени, тек однедавно се та странка бори за признање на вишем нивоу. Чланови те партије надају се да ће њихова председница Марин Лепен успети да постане прва жена председница Француске. „Пре пет-шест година бирачи нису хтели да приликом анкета уопште одговоре да размишљају да гласају за Национални фронт“, каже Жан-Ив Ками, експерт за десничарски екстремизам. „Данас то причају много отвореније, иако Национални фронт није променио своје позиције по питању националног идентитета, имиграције или мржње према странцима.“

6

Свет очима Марин Лепен

Лепенова је недавно на једној конференцији за новинаре саопштила који би били њени приоритети као председнице. Међу њима су и нови преговори о чланству Француске у Европској унији, укључујући и спровођење референдума о евентуалном „фрегзиту“ само шест месеци након преузимања дужности председнице.

Она је такође најавила смањење броја посланичких места у француском парламенту, што је део ширег програма за смањење државне администрације.
Марин Лепен је такође бранила нарастајући популизам у Европи и Америци. „Да ли су они (популисти) једини који желе да одбране народну владу – владу која ће бити за народ и владати у име народа“, питала је Лепен стране новинаре. „Ако је то тако, онда врло радо прихватам да ме називају популисткињом.“

За кризу у Украјини Марин Лепен оптужила је Европску унију. Она је била прва која је честитала Доналду Трампу на победи и тако поздравила наду у боље односе између САД и Русије. „Ја не желим рат између САД и Русије из једног чисто егоистичког мотива: ми смо у средини“, рекла је Лепенова и позвала некадашње заклете непријатеље да, заједно са Француском, оснују алијансу за борбу против екстремизма.

Зашто је Национални фронт лошији од других?

Аналитичари процењују да ће марин Лепен добити први круг избора у априлу, а да ће у другом кругу, који ће бити одржан у мају, изгубити од кандидата конзервативаца Франсоа Фијона. Слично је било и 2002. када је њен отац Жан-Мари Лепен у другом кругу изгубио од Жака Ширака. За њега је гласало 82 одсто бирача што је оцењено као својеврстан референдум против екстремизма. Притом се не сме сметнути с ума да је Марин Лепен данас 25 година млађа него што је био Жан-Мари Лепен тада, и да је много омиљенија него њен увек свађалачки расположени отац.

А на пијаци у Суресену, Лоран Сале пронашао је потенцијалног гласача за Марин Лепен. Техничар за рачунаре Оливије Никола размишља да свој глас дâ Марин Лепен. Он истина није сагласан са њеним економским програмом, али сматра да се имиграција у Француску мора ограничити и да морају да се врате контроле на државним границама. „Лепенова има интегритет“, каже он – али не верује да ће она да победи. Оптимистичнија је 59-годишња Евелин Нодекс. Она је уверена да је Француска спремна за промене. „Левица или десница – па све је то исто“, каже Евелин: „Ово је политички застој, а Национални фронт није био никада на власти. Зашто би они били лошији од других?“