Прочитај ми чланак

ДРАШКОВИЋ НАПАО ДОДИКА: „Налогодавац му је у Москви”

0

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић, поводом "Додиковог јавно изреченог сна о Великој Србији" од које се председник Србије Томислав Николић није дистанцирао, него је додао да „без Републике Српске не би било ни Србије, рекао да се нада да премијер Србије Александар Вучић не дели те ставове, преноси Радио Слободна Европа.

vuk_draskovic_MC

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић, поводом „Додиковог јавно изреченог сна о Великој Србији“ од које се председник Србије Томислав Николић није дистанцирао, него је додао да „без Републике Српске не би било ни Србије, рекао да се нада да премијер Србије Александар Вучић не дели те ставове, преноси Радио Слободна Европа.

„Не знам. Надам се да не дели јер се граничи са не знам чиме изјава председника Србије да `без Републике Српске не би било ни Србије. Обрнуто би могло да буде тачно – да без Србије нема ничега изван Србије“, рекао је Драшковић.

Коментаришући Николићево неограђивање од Додиковог сна о „Великој Србији“, Драшковић подсећа да је Додик, када се у Босни за те снове просипала крв, томе био велика опозиција, да је пре неколико година јавно подржавао хитно чланство БиХ у НАТО алијанси.

„Сада говори сасвим супротно и сигурно је да му налогодавац није у Београду. Сетимо се, када је организовао референдум о Дану Републике Српске, подршку од Вучића добио није, а онда је отишао у Москву. Ни Москва није званично дала подршку, али се он вратио окуражен. Ко га је окуражио – ја то не знам“, каже Драшковић.

„Оно што знам и што би морао и он да зна, што би и Николић морао знати, јесте то да Република Српска као демократски ентитет на једној половини територије Босне и Херцеговине, није настала 9. јануара 1992. на Палама него 21. новембра 1995. године у Дејтону“, рекао је Драшковић.

Уосталом, како је рекао, и сам је Додик изјављивао веома често да ни он сам, да га је писао, не би Дејтонски споразум написао повољније за интересе, ето, баш, српског народа у Републици Српској.

А саставни део тог Дејтонског споразума је и Устав БИХ, који се мора поштовати, а који је тим обележавањем Дана РС 9. јануара прекршен, што је потврдила и одлука Уставног суда БИХ“, објаснио је Драшковић.

„Мислим, уопште, претња поновним формирањем војске Републике Српске, неки снови који превазилазе и глупости Војислава Шешеља о стварању Велике Србије, налогодавца немају у Београду, сигуран сам не у премијеру, иако их има доста у Београду који исто тако мисле, од академика до режисера, до врхова цркве – оних који су подржавали политику Слободана Милошевића“, рекао је Драшковић.