Прочитај ми чланак

ВЛАДИКА АМФИЛОХИЈЕ: Постали смо мајмуни; убијамо Бога у човеку!

0

Митрополит Aмфилохије тврди да су због савремене науке људи постали мајмуни, односно мајмунолика бића.

mitropolit-amfilohije u-dajbabama-e145Митрополит црногорско-приморски Aмфилохије у својој литургијској беседи навео је да сада неки покушавају да створе неку своју „цркву безбожну” и у исто време прогоне Христа из школа, што доводи до катастрофалних последица.

– A све наше школство и сва наша наука били су засновани на вери у Христа, на вери у вечно човеково достојанство, на знању да је човек боголико биће. Човек је сада мајмунолико биће и то је највеће достигнуће савремене, лажне науке. Само да човек не био био оно што јесте, да не би био оно за што га је Бог створио- рекао је Aмфилохије и додао:

– A Бог га је створио не само по своме лику него и да усавршава у себи чудесне божје дарове и да узраста не само по мери својих природних моћи које му је Бог дао него и по безграничној мери коју је посведочио сам Христос својим рођењем, уселивши се у човека, по благодети, обасјавши га светлошцу не само земнога сунца него и собом, као непролазним Сунцем, испунивши га не само земаљским животом него и вечним, бесмртним. Дакле, прогоњење Христа из људске душе, из људског друштва, науке, школе, не само да је безбожни чин него је и најдубљи античовечни чин. Онај ко убија Бога у човеку, он, у ствари, убија човека – завршио је он.