Прочитај ми чланак

ВАНРЕДНА ОДБРАНА У НОВОМ САДУ: Кад држава прода ледоломце, деси се ово

0

Између Жежељевог моста и Моста Слободе на Дунаву у Новом Саду, формирао се ледени чеп, због чега је проглашена ванредна одбрана од загушења ледом, саопштило је Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине".

led_vodevojvodine_6367041d11

ЈВП „Воде Војводине“ прогласило је у зони Новог Сада, на деоници дугој 14,7  километра, ванредну одбрану од загушења ледом и дало налог за ангажовање  потискивача „Слога“ за разбијање ледених санти. Будући да није реч о правом ледоломцу, тешко је предвидети колико ће му требати времена за успостављање ледохода. Ломљење леда почело је јутрос. Дебљина леда на Дунаву је од 7 – 10 центиметара.

Брод  „Слога“ је био ангажован и у понедељак када је радио четири сата, након чега је лед кренуо низводно. Међутим, тада је деоница потпуно прекривена ледом била краћа, тј. од Жежељевог моста до стубова некадашњег моста „Франц Јозеф“.

led vodevojvodine_da5e945689

Ванредна одбрана од загушења ледом значи осматрање и надзор одбрамбених линија 24 сата, и спремност служби да по потреби интервенишу.

Подсећамо да су једина два ледоломца на Дунаву у Србији “Чакор“ и “Вучево“ продати, тако да њихов посао до неке мере, али не у потпуности, може да обавља потискивач “Слога“.