Прочитај ми чланак

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Молим се за све жртве, без обзира на њихову националност

0

У истој мери и на исти начин молим се Богу за све невине жртве и страдалнике, било да су то Срби, Хрвати, муслимани или неки други.

Фото: spc.rs

Фото: spc.rs

Не поричем, а још мање оправдавам, зла за која су криви неки Срби. У истој мери и на исти начин молим се Богу за све невине жртве и страдалнике, било да су то Срби, Хрвати, муслимани или неки други. Искључиво желим мир, молим се за мир. Нисам, нажалост, примјетио да је, у последњих двадесетак година откако је рат, Богу хвала, завршен, неко од верских предводника Хрватске јасно осудио неки напад на српску цркву, на неког православца, да је рекао: не сме се претити другоме само зато што је хришћанин који се крсти с три прста, не сме некажњен остати убица православног детета, не сме се уништавати ни обесвећивати хришћански храм.

Погледајте фотографије цркве у Рајевом Селу, па реците: колико је то реално? Зар ми први не желимо да свака икона, књига, рукопис, буду тамо где су били вековима, и то у временима када ни Хрватска ни Србија нису постојале као самосталне државе?

Aли за то су потребни предуслови – најпре сигурност тих светиња, а затим технички услови њиховог чувања и одржавања. Зар треба по ко зна који пут подсећати на уништавање српског сакралног и културног блага на простору од Срема до Далмације и од Пакраца до Барање?

Српска црква свим часним Хрватима – а било их је, хвала Богу, немало – јавно је одала признање, а неке од њих, одликовала највишим одликовањима. Понављам још једном и хиљаду пута: следимо Спаситеља, молимо се за мир! Браћа смо и само браћа. Aко неко мисли да Срби и Хрвати нису словенска браћа, а има и таквих, ваљда смо браћа по Христу и учењу које нам је оставио.