Прочитај ми чланак

НОВИ ЗАКОН У РУСИЈИ: Родитељи могу да премлaте своје дете, али само једном годишње

0

Русики парламент је на путу да усвоји закон према којем породично насиље више неће бити кривично, већ прекршајно дело.

Руска Дума

Руска Дума

Закон је у среду прошао прво читање у Думи, доњем дому руског парламента.

Укупно 368 посланика је гласало за, једна особа је била против, а једна уздржана.

Према предложеном закону, оптужба за „насиље у породици“, која је тренутно кривично дело постаће прекршајно дело за које ће казна бити мања него до сада. Прекршилац ће бити кажњен новчано, друштвено корисним радом или краћим периодом проведеним у затвору.

Насиље у породици ће ипак моћи да буде окарактерисано као кривично дело уколико се понови два или више пута у току једне године.

Конзервативна политичарка Јелена Мизулина је рекла да су у Русији „односи родитеља и деце засновани на ауторитету родитељске моћи“.

„Закони треба да подржавају породичну традицију“, изјавила је Мизулина, која је претходно прогурала закон против „геј пропаганде“.

Она каже да је неопходно променити овај закон у складу са осталим оптужбама за напад.

Русија је раније већ декриминализовала физичке нападе који не доводе до теже телесне повреде.

„Уколико ударите своје непослушно дете, биће вам запрећена казна до две године (у затвору). Aли уколико ваш сусед удари ваше дете, све ће се завршити прекршајном казном. Колико ће још породица трошити полицисјке ресурсе док Дума расправља о изменама. Има око 20 милиона породица са децом у Руској федерацији. Сви су они у опасности“, написала је она на Твитеру.

Критичари закона су покренули петицију коју је већ потписало више од 174.000 хиљаде људи.

„Сваких 12 минута у Русији неко пребије члана своје породице“, рекла је Aлена Попова, која је покренула петицију против закона.