ХРВАТСКА ПРЕДСЕДНИЦА КИТАРОВИЋ: У Хрватској фашизма нема, али зато у Србији има!

9

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да "одговорно тврди" да "у Хрватској усташтва и фашизма нема, за разлику од српског парламента где 21 посланик тврди да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг".

Kolinda Grabar Kitarović 6

Истиче да је Хрвaтска настала „из борбе синова усташа и партизана“, додајући да се“не треба заваравати да ће мир и стабилност на овим просторима владати вечно“.

„Ако погледате и састав хрватског Сабора, нема ниједне парламентарне странке која заступа неку фашистичку или експанзионистичку политику.

Оценила је да су нови изазови пред Хрватском.

„Немојмо да се заваравамо да ће мир и стабилност на овим просторима владати вечно“, закључила је Грабар Китаровићева.
„За разлику од тога, у српском парламенту имамо 21 посланика који тврди да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг. И зато је чак и њихов председник на једном скупу у Сарајеву изјавио да је то озбиљан политички проблем“, рекла је Грабар Китаровићева у емисији „Иза завесе“ ХРТ-а.

Рекла је да Хрватска жели да у Србији има „политичког партнера са којим ће решавати отворена питања“.

„Хрватска дело борбе синова усташа и партизана“

Колинда Грабар Китаровић је у емисији ХРТ-а рекла и да је „Хрватска настала на темељима борбе синова усташа и партизана“.
„Хрватска се мора усредсредити на садашњост и будућност. Престанимо да расправљамо о прошлости. Модерна Хрватска је настала на темељима борбе и заједништва синова и ћерки усташа и партизана и тај концепт заједништва који је промовисао председник Фрањо Туђман је нешто највредније у његовој политици и нешто што треба промовисати и даље“, рекла је председница Хрватске.

„До тешких питања још нисмо ни дошли. Али, Србија треба да промени своју реторику јер никоме не помаже. Увек сам за конструктивни приступ, нећу се враћати у прошлост, Хрватска је победила у Домовинском рату, ‘Олуја’ је била легитимна операција, Србија то неће да призна, али можемо да идемо даље у нашим односима“, поручила је Грабар Китаровићева.

Каже да се „реално гледајући, Република Српска понаша као засебни идентитет (у БиХ) и скоро као самостална држава“.

Говорећи о празнику РС, председница Хрватске тврди да „Република Српска није настала 9. јануара (1992), већ на основу Дејтонског споразума“.

„Цео тај датум је не само велики фалсификат него опет провокација и један велики мит који се ствара“, сматра Грабар Китаровићева.

Напомиње да је (председник РС) Милорад Додик најавио референдуме који би могли да даље дестабилизују БиХ.

„Међународна заједница је реаговала, али не довољно чврсто, и ту су моји напори у међународној заједници да се обрати пажња на БиХ. Треба да се направи нешто добро, унапред спрече потенцијални сукоби било каквих размера“, рекла је хрватска председница.

Изјавила је и да је током недавне посете САД, за коју тврди да је била службена и радна, са новоизабраним америчким председником Доналдом Трампом разговарала „о односима са суседним државама“ Хрватске.

„Разговарали смо о одредницама Трампове спољне политике, о томе како Хрватска у њима може и мора да нађе своје место, о нашим ставовима у отвореним питањима у суседству и о односима са суседним државама и њиховим интеграцијама“, навела је хрватска председница.

Грабар Китаровићева каже да је „схватила да политика Трампове администрације неће сматрати простор југоистока Европе и Хрватску као један од својих великих приоритета јер ту нема рата и нема турбуленције“.

„Фокусираће се на Сирију, на Ирак, Иран, на односе с Русијом и због тога је нужно упорно стављати нагласак на простор југоистока Европе. Јер ако САД и ЕУ изгубе фокус, постоји велика вероватноћа да ће се и даље компликовати односи међу државама и да ће се процес приступања чланству ЕУ и НАТО-у нама суседних држава још више успорити“, оценила је хрватска председница.

Додала је да Хрватска „мора да се позиционира као саговорник, као суседна држава која може да ради на стабилности и безбедности у региону“.

Дачић: Грабар Китаровић опет грубо напала Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић још једном грубо напала Србију и да је, тврдећи да у Хрватској нема усташтва и фашизма, изрекла очигледну лаж.

„Шта је него усташтво и фашизам када се у највећем стратишту Срба, Јевреја и Рома – Јасеновцу, подиже табла са усташким поздравом ‘За дом спремни’? Шта је него усташтво и фашизам када се у многим градовима Хрватске дају улице Милету Будаку, Павелићевом министру, познатом по доктрини да српско питање треба решити тако да трећину побију, трећину покатоличе и трећину протерају?“, упитао је Дачић у саопштењу прослеђеном медијима.

Скренуо је пажњу и на рехабилитацију Алојзија Степинца, који је био на челу комисије за покатоличење Срба и споменик „усташком терористи“ Миру Барешићу, који је убио југословенског амбасадора Владимира Роловића.

„Хрватска председница говори о (Војиславу) Шешељу, а у свему овоме директно учествује власт у Хрватској“, рекао је Дачић.

Додао је да тога нема ни у једној земљи Европске уније и да се не може десити да се у Немачкој или Аустрији негде чује или види нацистички поздрав, или да неко у Немачкој назове улицу по Херману Герингу или Хајнриху Химлеру.

„И како онда у Хрватској нема усташтва и фашизма?“, упитао је шеф српске дипломатије.

Хрватска председница, додао је Дачић, пита се од кога се Србија брани па набавља авионе, али се не пита кога то Хрватска хоће да нападне па набавља лансирне рампе.

„Подсетићу да је Независна држава Хрватска, нацистичка усташка творевина, окупирала део Србије до Земуна, Шапца и Новог Сада, као и целу Босну и Херцеговину“, казао је министар.

Дачић је истакао да се у једном слаже са председницом Хрватске – да се треба окренути будућности и дијалогом и „хладном главом“ решавати питања из прошлости и тражити заједничке интересе, наводи се у саопштењу.

„Србија је на то спремна, али није спремна да трпи увреде и понижења“, рекао је Дачић.

 • Гаудеамус Игитуровић

  Онај „Курц“, ова „Китаровић“ ….. Је л’ они то њих намерно тако бирају? :)

 • Херцеговина

  Ова глабарка кита у праву је у једном:
  Неондхазија јесте резултат борбе синова усташа и партизана. Синови партизана ( Срби Лике, Кордуна, Баније) исто као и очеви 1945, пустили су их да се извуку и 1971 у ,,рватском прољећу,, које је било наговјештај шта их чека не буду ли имали аутономију макар типа Космет-а у Србији.
  Да ми имамо бар упола среће да се синови партизана одрекну југословенства и сложе са синовима четника око минимума србског националног интереса, не би свака кита(рка) шорала по нама!!!

 • perungromovnik

  „…Изјавила је и да је током недавне посете САД, за коју тврди да је била службена и радна, са новоизабраним америчким председником Доналдом Трампом разговарала „о односима са суседним државама“ Хрватске…“
  а ха ха ха ха ха ха ха ха…разговарала са Трампом…ха ха ха ха ха…преко ограде белог дома…ха ха ха…каква дијабола! е упишах се од смеха…ха ха ха…каква креатура! па и само презиме ГРОБАР (ГРАБАР) говори ко је и каква је особа, покопаће она курватску ДЕФИНИТИВНО!

 • Jogi Ber

  хрвашка скупина је практично идејно мобилисана за нови геноцид – овога пута тотални,

  а ти нас оптужујеш матер ти хебем гробарску – ону слугерањску најгорору!

  макар ти је овај дебели зајебант лепо одговорио

  • Драган Пешић

   Крмак је издајник,нарко дилер(ћазим османи -милорад вељовић) и лопов.

  • Sasha Sasha

   Тачно али крмак има бар петље да каже неке ствари за разлику од млохаве жираве.Наравно то га не аболира за глупости које је радио.

  • Драган Пешић

   Само пред изборе,а то није храброст већ превара.

  • Sasha Sasha

   Крмак је што се тиче тога искрен,него због навике да воли да прима коферчиће западних пара,брзо то заборави.Када би крмку легале паре са друге стране,крмак би се држао дате речи,јер крмку је пре свега битан његов статус,много битнији од народа и Србије,јесам млад али сам упознао много таквих лукративних типова.

  • Sasha Sasha

   Ма спремни су и врло одлучни за нови Блајбург.Ја сам за то да им ту жељу испуними,овог турнуса са 3 пута већом цифром Аваро-Курбата потамањеним.