Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Шешељ је озбиљан кандидат; нећу учествовати на председничким изборима

0

Додао је и да је Војислав Шешељ озбиљан кандидат, и да СНС још нема свог кандидата.Премијер је нагласио и да неки покушавају да искористе председничке изборе не би ли победили на њима и срушили Владу Србије, и на тај начин државу вратили у колотечину прошлости, "да би нас вратили у једно лоше време, време хиперинфлације, огромног дефицита, на минус у расту". По законима Србије заштитник грађана нема права да се бави политиком и требало је да поднесе оставку пре две године када је тиме почео да се бави, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

По законима Србије заштитник грађана нема права да се бави политиком и требало је да поднесе оставку пре две године када је тиме почео да се бави, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

„И то што ће да је поднесе месец дана пре краја мандата није фер. Било би фер да је то урадио пре две године, када је почео да се бави политиком. Сада се показало да смо све време били у праву, да смо говорили истину о каквим је преварама реч“, рекао је Вучић у интервјуу за телевизију Прва.

Вучић је упитао и медије како је могуће да сви прећуте када је Јанковић рекао да неће поднети оставку и када то образложи чињеницом да ни председник Републике или неко други од функционера владајуће партије неће да поднесе оставку.“Не желите да поштујете закон када су у питању неки други, а инсистирате на нечему где закона нема када је у питању Влада Србије. По законима Републике Србије заштитник грађана нема право да се бави политиком“, поручио је Вучић.

На питање новинара да ли сматра да Јанковић није добро обављао свој посао заштитника грађана, Вучић је одговорио да је то бесмислено питање, јер „не да га није добро обављао, него га није уопште обављао“.“Он је обављао свој политички посао“, рекао је Вучић.

Премијер је констатовао да су најављени кандидати опозиције за председника Републике, Вук Јеремић и Саша Јанковић, познати већ две године и да све то време злоупотребљавају своју функцију зарад личних политичких интереса.“И раније сам говорио да један од досовских кандидата све време злоупотребљава државне институције, иако смо сви знали шта ради и чиме се бави. Реч је о (заштитнику грађана Саши) Јанковићу“, рекао је Вучић.Према његовим речима, Јанковић све време користи институцију заштитника грађана као представник Демократске странке и неких других странака „зарад, што је још горе, не партијских нити групних, већ личних политичких интереса“.

Он је оценио и да су Јеремић и Јанковић апсолутни фаворити, имајући у виду, како каже, пажњу јавности коју имају, чињеницу да никада нико није смео да их нападне и да ни о једном не сме да се каже лоша реч.“Они су као свете индијске краве. О њима немојте да кажете ништа макар свима било очигледно о чему се ради. Сви ћемо да се правимо блесави да нам неко друштво не би рекло да си на другој страни“, указао је он.

Вучић је рекао да то показује „колико је новца на тој страни, колико је спољна моћ на тој страни“.“Имамо хендикеп да се они баве тиме месецима и годинама. Један је измишљао да се кандидује за УН, а видели смо резултат, не би ли подизао сопствену популарност на рачун своје државе. Други је измишљао да се бави једним другим државним послом, иако се тиме није бавио. Замислите да ако узмем и сваком у иностранству говорим о кандидатури нашег представника и ничим другим се не бавим, било би смешно“, уверен је он.

Додао је и да је Војислав Шешељ озбиљан кандидат, и да СНС још нема свог кандидата.Премијер је нагласио и да неки покушавају да искористе председничке изборе не би ли победили на њима и срушили Владу Србије, и на тај начин државу вратили у колотечину прошлости, „да би нас вратили у једно лоше време, време хиперинфлације, огромног дефицита, на минус у расту“.

Упитан да ли размишља да подржи Томислава Николића, Вучић је истакао да је председник добро радио свој посао, а да људи воле то да потцењују.“С друге стране знамо многе који би се том вешћу растужили и обрадовали. У сваком случају одлуку ћемо донети заједно и покушати да се супроставимо фаворизованим кандидатима, и њиховом огромном новцу и медијском утицају“, поручио је он.

На питање да ли размишља да се кандидује, Вучић је казао да таква одлука није ни близу и да не би да спекулише о томе у овом тренутку.

Он је додао да је посао који обавља нешто што га испуњава максимално, нешто чему је посвећен.Казао је да је то радио с великом љубављу, огромним поносом.Додао је да, на пример, да ни новинари нису могли да га стигну радећи 14 сати дневно, а да је морао, као у Индији, да буде сконцентрисан и припремљен за сваки састанак.

„То је нешто за шта се живи, да за своју земљу урадите нешто, и имам добре резултате које нико не може да негира, а имаћемо још боље“, објаснио је Вучић.Он је истакао да је његов хендикеп што не може председничким изборима да се бави ни двадесетак одсто времена, колико се сви други баве, и да им тиме даје огромну политичку предност.На питање да ли ће у суботу, на седници Председништва СНС, бити речи о председничком кандидату Вучић је најавио да ће разговарати са члановима око много других ствари и њиховог већег ангажовања.

„У реду је да сам ја запустио страначке обавезе, али није у реду да су сви други то запустили, заборавили и препустили свима другима велику иницијативу. То је могуће осетити када видите да се они баве нама на најнегативнији начин, а не стижемо ни да одговоримо. Ако ја немам времена неки морају да имају времена“, поручио је Вучић.

Он је додао и да две године говори да се све то време улаже огроман новац у рушење Владе Србије како више не би била „толико независна и суверена као данас“.“То чине различите земље, о томе сам безброј пута говорио. Само за медијску акцију у вези са Савамалом, за осмишљавање и организовање протеста, потрошено је више од осам милиона евра, за шта имамо директне доказе, све са рачуна“, закључио је Вучић у интервјуу који је дао Телевизији Прва током боравка у Индији.